Γιατί ο καφές μας “στέλνει” στο WC

Μεταξύ όσων προσφέρει το Google στην ανθρωπότητα είναι και το τι απασχολεί τους περισσότερους χρήστες, βάσει του αριθμού των σχετικών αναζητήσεων.

Παρεμπιπτόντως, στις ΗΠΑ αυτή η ερώτηση διατυπώνεται 22.000 φορές το μήνα.

Η Pascale M. White, καθηγήτρια στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Mount Sinai Ηealth System (δίκτυο νοσοκομείων στη Νέα Υόρκη) και διευθύντρια γαστρεντερολογικής κλινικής εξήγησε σε συνέντευξη που έδωσε στο Popsugar πως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι λόγοι που ο καφές μας στέλνει στην τουαλέτα.

Κάτι που ισχύει για τουλάχιστον το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες θεωρίες που έχουν ξεχωρίσει στις μελέτες.

Ο καφές αυξάνει την κινητική δραστηριότητα του παχέος εντέρου.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο καφές αυξάνει τη δραστηριότητα στο σημείο του παχέος εντέρου που λέγεται ορθοσιγμοειδές.

Σε μια εργασία, ερευνητές χώρισαν 92 “υγιείς νέους εθελοντές” σε τρεις ομάδες: στη μια έδωσαν κούπα με καφέ χωρίς ζάχαρη, στη δεύτερη ντεκαφεϊνέ και στην τρίτη ζεστό νερό.

Τέσσερα λεπτά μετά την κατανάλωση, οκτώ εξ όσων ήπιαν καφέ διατύπωσαν την ανάγκη να αφοδεύσουν -έχοντας παρουσιάσει αυξημένη κινητική απόκριση του παχέος εντέρου, που διήρκεσε τουλάχιστον 30 λεπτά.

Στη δημοσίευση αναφέρθηκε και ότι “η απόκριση δεν προκαλείται από τη θερμοκρασία ή τον όγκο του υγρού, καθώς το ζεστό νερό δεν είχε καμία επίδραση στην ορθοσιγμοειδή κινητικότητα. Αυτή πιθανότατα προκαλείται από ένα συστατικό του καφέ εκτός από την καφεΐνη”.

Άλλη μελέτη πρόσθεσε ότι “ο καφές ενδέχεται να προάγει την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την πέψη, όπως η γαστρίνη. Επίσης, μπορεί να χαλαρώσει τα κόπρανα λόγω της αυξημένης περισταλτικής, της συστολής και της χαλάρωσης των εντερικών μυών -που αφήνει λιγότερο χρόνο στο κόλον να επαναρροφήσει νερό από τα κόπρανα και να σχηματίσει συμπαγή κόπρανα”.

Έχει σημασία και τι βάζουμε στον καφέ.
Η γαστρεντερολόγος του Mount Sinai Ηealth System σημείωσε ότι ο τρόπος που ανταποκρίνεται στον καφέ το πεπτικό μας σύστημα, συνδέεται και με όσα βάζουμε σε αυτόν. Δηλαδή, γάλα ή τεχνητά γλυκαντικά.

“Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετό ένζυμο που λέγεται ‘λακτάση’, για να διασπάσουν επαρκώς τη λακτόζη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Κυρίως διάρροια”.

Πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται να αναπτύξουμε δυσανεξία στη λακτόζη αργότερα στη ζωή μας ή να μας προκαλούν περισσότερη δυσανεξία κάποια προϊόντα, συγκριτικά με άλλα.

“Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αυτή τη συγκεκριμένη αντίδραση με το παγωτό, αλλά όχι με το γιαούρτι” εξήγησε χαρακτηριστικά, πριν καταλήξει στο ότι “το γάλα στον καφέ μπορεί επίσης, να είναι ο ένοχος των αυξημένων κινήσεων του εντέρου”.

Τι ισχύει για τον ντεκαφεϊνέ
Οι μελέτες που ασχολήθηκαν με συγκρίσεις μεταξύ καφεϊνούχου και ντεκαφεϊνέ ροφήματος, ενημέρωσαν πως φαίνεται να έχουν παρόμοια επίδραση στο παχύ έντερο. Υπάρχουν ωστόσο, στοιχεία που δείχνουν ότι ο καφές με καφεΐνη έχει 23% ισχυρότερη διεγερτική δράση σε σύγκριση με τον ντεκαφεϊνέ στο παχύ έντερο. Χρειάζεται ωστόσο, περισσότερη έρευνα.