Ο Δημήτρης Πιατάς επάνω σε “Μαύρο Κύμα”

Ο δημοφιλής ηθοποιός και γνωστός φίλος του Πηλίου, Δημήτρης Πιατάς, ανέλαβε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Αν περιοριζόταν σε μια λιτή δήλωση, ότι δηλαδή αποφάσισε να συνεχίσει στον Βόλο την επαγγελματική του καριέρα και ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβασή του, θα αρκούμασταν και εμείς σε ένα ζεστό καλωσόρισμα και σε θερμές ευχές για καλή επιτυχία. Ο κ. Πιατάς όμως δεν έμεινε σ’ αυτό, αλλά υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να ανεβάσει ψηλά τον πήχη του πολιτισμού, με την πλατιά -όπως είπε- έννοια, και ζήτησε συνεργασία και διαθεσιμότητα από όλους.
Ο κ. Πιατάς δεσμεύτηκε επί της ουσίας ότι θα αναλάβει έναν παιδευτικό ρόλο, αν και σίγουρα γνωρίζει ότι θα κινηθεί σε ένα πλαίσιο δημοτικής λειτουργίας που αποπνέει τοξικότητα και διχασμό. Έξυπνος άνθρωπος είναι, «δεν έπεσε από τον ουρανό».
Πολιτισμός, με την πλατιά έννοια, όπως τον εννοεί ο κ. Πιατάς, είναι η παιδεία, είναι τα επιτεύγματα στον τεχνικό και πνευματικό τομέα, είναι η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις, είναι γενικότερα η ανθρώπινη κοινωνία. Όταν σε μια πόλη τον «τόνο» δίνει μια δημοτική αρχή που κάνει τα ακριβώς αντίθετα, είναι σίγουρο ότι ο κ. Πιατάς θα πρέπει να ξεκινήσει το εκπολιτιστικό του έργο από τις «κεφαλές». Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πέσει σε τοίχο.
Με χαρά ακούσαμε πως θα ενεργοποιήσει και την Συμφωνική, από την οποία θα ζητήσει συνεργασία. Η παροπλισμένη Συμφωνική μέχρι σήμερα συνόδευε λαϊκούς αοιδούς κάθε Χριστούγεννα και οι συντελεστές της έζησαν … πιένες.
Ο κ. Πιατάς αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο σε μια κοινωνία η οποία έχει μπολιαστεί τα τελευταία χρόνια με «αντιπολιτισμό», που τον θεωρεί αυτονόητο στην καθημερινότητα της. Του ευχόμαστε να μην αλλάξει απόψεις, να μην ενσωματωθεί και αυτός στη δημοτική υποκουλτούρα και να μην εξελιχθεί σε ένα άλλοθι της πολιτισμικής βαρβαρότητας. Διαφορετικά, θα παρασυρθεί από το «Μαύρο Κύμα» που θέλει να ανεβάσει στο δημοτικό θέατρο. Και θα είναι πολύ κρίμα για την υστεροφημία του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ