«Αυτοκτονεί» πολιτικά η Κωνσταντοπούλου;

Στη δίνη αρνητικής προβολής μπήκε τις τελευταίες ημέρες η Πλεύση Ελευθερίας και η πρόεδρος της Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη γνώμη μου απολύτως αψυχολόγητα κι ανόητα από τη μεριά της.

Πρόκειται για κλασσική περίπτωση «πολιτικού-κομματικού αυτοκτονικού ιδεασμού». Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν ο όρος είναι δόκιμος ή αν υπάρχει. Όπως και να είναι, και σαν νεολεξία νομίζω ότι ταιριάζει μια χαρά στην περίπτωση της Κωνσταντοπούλου. Πριν καν μπεί στη Βουλή, με τη βεβαιότητα ότι μπαίνει είναι αλήθεια, έκανε μια σειρά κινήσεων που σίγουρα αποτελούν την επιτομή της Οικογενειοκρατίας, το απαύγασμα του Νεποτισμού!

Αλλά ας δούμε τι είναι ο Νεποτισμός. Ο νεποτισμός ή οικογενειοκρατία είναι το φαινόμενο της διαδοχής ή προβαδίσματος ορισμένων ατόμων για την κάλυψη θέσεων, πολλές φορές σημαντικών ή και κρίσιμων, με αποφασιστικό κριτήριο τη βιολογική, τη συγγενική ή τη στενά φιλική σχέση που έχουν με άλλους. Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη nepos, που σημαίνει “ανεψιός”, και πηγάζει από την τακτική των Καθολικών Παπών και Επισκόπων να αναθέτουν σημαντικές θέσεις στα ανίψια τους.

Ας δούμε τι έκανε η Κωνσταντοπούλου: Μέχρι στιγμής έχει εκπαραθυρώσει 6 υποψηφίους βουλευτές, οι οποίοι κατετάγησαν πρώτοι στις πρόσφατες εκλογές σε διαφόρους νομούς (μεταξύ αυτών και της Μαγνησίας) προκειμένου να τους αντικαταστήσει με «κολλητούς της». Ο λόγος ένας και μοναδικός. Σε αυτούς τους νομούς κατά πάσαν βεβαιότητα η «Πλεύση», αν μπει στη Βουλή, θα εκλέξει βουλευτή!

Ας δούμε όμως πως το δικαιολόγησε η Κωνσταντοπούλου. «Ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας που έχει και την ευθύνη, η ομάδα αυτή να πάει καλά. Και ο προπονητής της ομάδας μπορεί να αφήσει κάποιους στον πάγκο και αλίμονο εάν αυτοί, οι οποίοι θα μείνουν στον πάγκο επαναστατήσουν διότι έχουν άλλη άποψη για τη διαμόρφωση της ομάδας. Εν προκειμένω η διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Πλεύσης Ελευθερίας» είναι δική μου ευθύνη και την αναλαμβάνω στο ακέραιο».

Άψογα! Δηλαδή η εκπεφρασμένη βούληση των ψηφοφόρων πάει περίπατο; Για ποιο λόγο γίνονται οι εκλογές; Για να επιβεβαιωθεί μόνον η γνώμη του προπονητή-αρχηγού κόμματος; Σε ποιά χώρα δημοκρατική γίνεται αυτό; Ποιό άλλο ελληνικό κόμμα το έπραξε; Υποθέτω ότι ακόμη και ο Κασιδιάρης, αν είχε κόμμα, θα συμπεριφέρονταν στους υποψηφίους του με μεγαλύτερη δημοκρατική ευαισθησία! Τι θα έλεγε η ευαίσθητη και δημοκρατικά μυγιάγγιχτη κυρία Κωνσταντοπούλου αν ο Μητσοτάκης έβαζε τη Μαρέβα σε εκλόγιμη θέση σε κάποια περιφέρεια της Αθήνας;

Να σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβαλε σε εκλόγιμη θέση στην Α’ Αθήνας τον σύντροφό της, Διαμαντή Καραναστάση, ο οποίος μάλιστα στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν ήταν καν υποψήφιος. Με αυτή την επιλογή εκτόπισε την Ελένη Δημοπούλου στην τέταρτη θέση, ενώ είχε έρθει δεύτερη σε σταυρούς. Ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας μετακινήθηκε πρώτος στον Β3 Νοτίου Τομέα, ενώ ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, που λέγεται ότι είναι στενός φίλος της επικεφαλής της «Πλεύσης», τοποθετήθηκε δεύτερος στην Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών, με την Χρυσούλα Διαμαντοπούλου-πρώτη με 4.032 ψήφους- να «εξαφανίζεται» και να τα «βροντάει».

Οι άλλες παραιτηθείσες είναι, η Όλγα Δάλλα που συγκέντρωσε 6.168 ψήφους και ήταν πρώτη για την «Πλεύση Ελευθερίας» στον Νότιο Τομέα Αθηνών και βρέθηκε 3η και η Μαρία Καζάκου, επίσης πρώτη στην Β’ Πειραιώς, που και αυτή μετακινήθηκε στην τρίτη θέση της λίστας.

Επίσης, αποχώρησε από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου η πρώτη σε ψήφους στη Β’ Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Μπουραζάνη, η οποία στη δήλωση αποχώρησης είπε: «Είχα την εντύπωση ότι υποστήριζα μια γυναίκα με αξίες και ηθική, η οποία όμως πράττει ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, όπως φαίνεται. Παραβλέποντας εντελώς την στραυροδοσία των εκλογών της 21ης Μαϊου, εξέδωσε τις λίστες για τις επόμενες εκλογές, στην ουσία, ”διορίζοντας ημέτερους”. Αυτές οι πράξεις δεν συνάδουν με αυτά που προασπίζεται η διακήρυξη της «Πλεύσης Ελευθερίας», περί δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ήθους και δικαιοσύνης». Τέλος, η νέα αποχώρηση από το κόμμα της «Πλεύσης Ελευθερίας» ήρθε από την Βοιωτία. Πρόκειται για την Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου, η οποία είχε αναδειχθεί πρώτη σε σταυρούς στις εκλογές της 21ης Μαΐου και, όπως κατήγγειλε, στη λίστα της 25ης Ιουνίου προπορεύεται ένα άτομο που δεν ήταν στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο, «ένας νατουραλιζέ Βοιωτός (στις προηγούμενες εκλογές ήταν τελευταίος σε σταυρούς στον νομό Φθιώτιδας και τώρα με εντολή του ιερατείου υποσκέλισε την ετυμηγορία του λαού της Βοιωτίας)».

Ομολογώ ότι αυτό δεν το περίμενα! Το θεωρώ δε και βλακώδες όταν το κόμμα της είναι στο προκείμενο να μπει στη Βουλή, να προκαλεί μια τόσο αρνητική και προκλητική διαφήμιση που είναι πιθανό να της στοιχίσει γιατί οι πολίτες δεν είναι ηλίθιοι. Ακούν, διαβάζουν, ενημερώνονται, προβληματίζονται και συχνά πυκνά τιμωρούν σκληρά.
Γι’ αυτό μίλησα για «αυτοκτονικό ιδεασμό»! Όλο αυτό μπορεί να της στοιχίσει την είσοδο στη βουλή, γεγονός που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο πρώτο κόμμα, δηλαδή στον κ. Μητσοτάκη!
Τάκιτος