Μπορεί να είναι η ταυρίνη το κλειδί για μια πιο υγιή ζωή;

Η ταυρίνη φαίνεται ότι μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση και να βελτιώσει την υγεία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αρκούν όμως τα δεδομένα μιας νέας έρευνας για να θεωρήσουμε ότι βρήκαμε το ελιξίριο της νεότητας και να αρχίσουμε τα συμπληρώματα;
Αναζητώντας τα κλειδιά της μακροζωίας και κυρίως της καλής υγείας στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι επιστήμονες έχουν κατά καιρούς καταλήξει σε διάφορα ενδιαφέροντα ευρήματα. Έχουν μιλήσει για τη ραπαμυκίνη, που φαίνεται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, για τη γλουταθειόνη, μια φυσική ουσία του οργανισμού που θεωρείται ελιξίριο νεότητας, για ορμόνες μακροζωίας, συνήθειες και δίαιτες…

Αυτή τη φορά τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται σε μια ουσία αρκετά αμφιλεγόμενη, την ταυρίνη, καθώς νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής υγείας και τη διάρκεια της ζωής. Άραγε, αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να εφοδιαστούμε όλοι με συμπληρώματα ταυρίνης;

Τι είναι η ταυρίνη
Προτού απαντήσουμε στο ερώτημα, ας δούμε τι ακριβώς είναι η ταυρίνη. Η ταυρίνη είναι ένας τύπος αμινοξέος, που ονομάστηκε έτσι διότι εντοπίστηκε στη χολή ενός ταύρου. Μέχρι το 1976 θεωρούνταν ότι αποτελεί ένα τελικό προϊόν του μεταβολισμού, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αξία για το σώμα.

Οι έρευνες όμως που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια απέδειξαν ότι η ταυρίνη παίζει διάφορους ρόλους στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, της χοληδόχου κύστης, των ματιών και του αγγειακού συστήματος. Ακόμη όμως, οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα είναι υπό διερεύνηση.

Με πολύ απλά λόγια, θα λέγαμε ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί ταυρίνη για βασικές λειτουργίες των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η ταυρίνη βοηθά επίσης το σώμα να επεξεργαστεί το χολικό οξύ και να εξισορροπήσει τα υγρά, τα άλατα, και τα μέταλλα.

Θεωρείται ένα ημι-απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό, επειδή το σώμα μπορεί να παράγει κάποια ποσότητα ταυρίνης, αλλά όχι αρκετή. Έτσι, χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε και από τη διατροφή μας. Η ταυρίνη μέσα στον οργανισμό βρίσκεται στον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή, την καρδιά και τα αιμοπετάλια.

Υπάρχει όμως και σε τρόφιμα, όπως:
Θαλασσινά: Τα οστρακοειδή, ο σολομός και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ταυρίνη.
Κρέας: Το κοτόπουλο, το βόειο κρέας και το χοιρινό περιέχουν ταυρίνη, με το πιο σκούρο κρέας να περιέχει συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα από το λευκό κρέας.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν ταυρίνη.
Ενεργειακά ποτά: Πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν ταυρίνη. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αυτά τα ποτά συχνά περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα καφεΐνης και ζάχαρης, ουσίες που δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.
Η μέση πρόσληψη από τη διατροφή υπολογίζεται στα 58 mg την ημέρα (από 9 mg μέχρι 372 mg).

Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα μειώνονται με την πάροδο των χρόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, και ότι ορισμένα ζώα παρουσιάζουν βελτιωμένους δείκτες υγείας μετά τη λήψη ταυρίνης για μια καθορισμένη χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές εξέτασαν πρώτα τα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα ποντικών, πιθήκων και ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μειώνονται με την ηλικία. Στους ανθρώπους, για παράδειγμα, τα επίπεδα ταυρίνης στους 60χρονους ήταν περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με τους 5χρονους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν σε 250 ποντίκια ηλικίας 14 μηνών (ηλικία που αντιστοιχεί σε 45 χρόνια ανθρώπινης ζωής) συμπλήρωμα ταυρίνης καθημερινά. Διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που έλαβαν ταυρίνη είχαν 12% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τα αρσενικά είχαν διάρκεια ζωής που αυξήθηκε κατά 10% (αυτό μεταφράζεται σε 3 έως 4 επιπλέον μήνες στα ποντίκια και περίπου 7 ή 8 χρόνια στους ανθρώπους).

Άλλα πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι, στην ηλικία των 2 ετών (που αντιστοιχεί στα 60 ανθρώπινα χρόνια) τα ζώα που έλαβαν ταυρίνη ήταν υγιέστερα για 1 χρόνο μετά τη λήψη του συμπληρώματος σε σχέση με εκείνα που δεν το είχαν λάβει.

Πηγή: ow.gr