Προς αξιολόγηση κλινικές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – Τα σχέδια και οι αντιδράσεις

Σύστημα αξιολόγησης αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση και στα νοσοκομεία. Μετά τις εξαγγελίες της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως ότι η «αξιολόγηση παντού» συνιστά βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, θεωρείται δεδομένο πώς θα γίνει αξιολόγηση και στις κλινικές αλλά και στους εργαζόμενους σε όλο το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η στοχοθεσία από τους προϊσταμένους όλων των τμημάτων των νοσοκομείων αλλά λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από τα συνδικαλιστικά όργανα δεν παραδόθηκαν.

Στο μεταξύ και μετά τις νέες προθέσεις της κυβέρνησης  για αξιολόγηση παντού γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι έντονα αναστατωμένοι από την αξιολόγηση που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα συνεπώς και στο ΕΣΥ.

Επί ποδός οι υγειονομικοί
Πάντως γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σχεδιάζουν κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν μία πιθανή αξιολόγηση καθώς θεωρούν ότι δεν συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά αντίθετα επειδή συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη και τον βαθμό επίτευξης στόχων, θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων ενώ θα προωθήσει μόνο τους «αρεστούς» όπως λένε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι γιατροί οι οποίοι μέσω της ΟΕΝΓΕ έχουν ταχθεί κατά της αξιολόγησης. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι με την αξιολόγηση επιδιώκεται και κούρεμα στις δαπάνες για την Υγεία καθώς θα μπαίνει «κόφτης» σε παρεχόμενες υπηρεσίες από το προσωπικό που θα υποχρεωθεί να αξιολογηθεί.

Το σύστημα αξιολόγησης σε κλινικές αλλά και οι μονάδες υγείας πάντως έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα αξιολόγησης στα νοσοκομεία που προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει τους δείκτες ποιότητας ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ορισθεί οι πρώτοι 29 δείκτες ποιότητας που θα οδηγούν και σε μπόνους για τις κλινικές αλλά και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούν και αρνητική βαθμολόγηση για όσες κλινικές δεν αποδίδουν τα μέγιστα.