Το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας γνώρισε την χώρα του Κοπέρνικου και της Μαρία Κιουρί

Με θέμα «Η πανδημία δε θα μας σταματήσει – να καλύψουμε τις απώλειες στην επαγγελματική κατάρτιση» 4 εκπαιδευτικοί και 7 μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας  ταξίδεψαν τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη Kartuzy της βόρειας Πολωνίας προκειμένου να λάβουν μέρος σε σεμινάρια, εργαστήρια και δραστηριότητες του προγράμματος Erasmus+.

Ένα ακόμη σχέδιο κινητικότητας μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Ήταν η δεύτερη συνάντηση (είχε προηγηθεί επίσκεψη 12 Πολωνών καθηγητών τον περασμένο Οκτώβριο) από τις πέντε που προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν το 1ο Ε.Κ. Βόλου και το πολωνικό επαγγελματικό σχολείο Zespół Szkół Technicznych im. Floriana Ceynowy w Kartuzach.

Το περιβάλλον ήταν πολύ οικείο για το σχολείο, αφού με το συγκεκριμένο πολωνικό σχολείο υπάρχει συνεργασία εδώ και 15 χρόνια και έχουν υπάρξει αρκετές επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών εκατέρωθεν (σε Ελλάδα και Πολωνία). Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του, στόχος του προγράμματος είναι η αποτύπωση της καθημερινότητας την εποχή της πανδημίας του COVID-19 στο μαθητικό περιβάλλον των δύο σχολείων και η ανταλλαγή εντυπώσεων και εμπειριών που απεκόμισαν μαθητές και καθηγητές από αυτή τη δύσκολη περίοδο και επιπλέον η αναζήτηση τρόπων εξομάλυνσης των όποιων γνωστικών απωλειών υπήρξαν και ο σχεδιασμός για την ανάκτησή τους.


Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που σχεδίασαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του πολωνικού σχολείου και που ακολουθήθηκε πιστά περιελάμβανε παρουσιάσεις στην τάξη, όπου μαθητές των δύο σχολείων εξιστορούσαν την καθημερινότητα, τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που επέφερε σ’ αυτούς η παρατεταμένη ιδιόμορφη κατάσταση «εγκλεισμού» και «περιοριστικών μέτρων» την περίοδο της πανδημίας. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακές οι αφηγήσεις των εφήβων για το πώς λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο σαν νέοι και σαν μαθητές. Οι αλλαγές στην καθημερινότητά τους, οι εναλλαγές των συναισθημάτων τους, αλλά και η εφευρετικότητά τους αποτυπώθηκαν με τον ιδιαίτερο απολαυστικό τρόπο που χαρακτηρίζει τα άτομα της ηλικίας τους. Επιπρόσθετα, μετείχαν – μαζί με πολωνούς συμμαθητές τους – σε τεχνολογικά εργαστήρια που προάγουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Εκτός σχολείου, είχαν οργανωθεί επισκέψεις σε δύο σύγχρονες επιχειρήσεις της περιοχής. Στην πρώτη (Terma)είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια παραγωγής θερμαντικών πάνελ, ενώ η άλλη (Mielewczyk) ήταν μια πρότυπη βιομηχανία κατεργασίας πουλερικών.

Παράλληλα με τα παραπάνω οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρκετές πόλεις της περιοχής και να απολαύσουν τα αξιοθέατα, το τοπίο και τα σημεία ενδιαφέροντος της καθεμιάς. Στην πανέμορφη πόλη της Κρακοβίας (Kraków) υπήρξε μια οργανωμένη ξενάγηση, όπου επισκέφθηκαν την εντυπωσιακή πλατεία με το Δημαρχείο, την αγορά και τον καθεδρικό ναό, το μεγαλόπρεπο κάστρο, καθώς και το διαδραστικό μουσείο της πόλης.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο στα νότια, όπου είδαν δύο ιστορικά τηλεσκόπια και ένα σύγχρονο σταθμό δορυφορικών τηλεπικοινωνιών σε ένα πάρκο αφιερωμένο στην παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων. Οι  συμμετέχοντες μαθητές απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, που θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Οι ίδιοι, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές, θα διαδώσουν τα αποτελέσματα της κινητικότητας και έτσι θα ενθαρρύνουν και άλλους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. να συμμετέχουν σε ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με παρόμοιες δράσεις αναβαθμίζεται ο ρόλος του σχολείου, που, εκτός του να εξασφαλίζει την παροχή επιστημονικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων στους μαθητές, τους ωθεί στη συνεργασία και τους ανοίγει την πόρτα της Ευρώπης, κάνοντάς τους να αισθανθούν μέλη μιας ευρύτερης, γεμάτης προσωπικές και επαγγελματικές προοπτικές, κοινότητας. Επιπλέον ενισχύεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του, αφού συμπορεύεται με ανάλογους φορείς της Ε.Ε. και μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενθαρρύνει το προσωπικό και τους μαθητές του στη διαρκή επιμόρφωση, τη συνεργασία, την εξερεύνηση και την ευρωπαϊκή σκέψη και προοπτική. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ έχει κατατεθεί νέα αίτηση για πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, σε συνεργασία με τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της περιοχής μας που υποστηρίζει (2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας, 1ο ΕΠΑ.Λ. Βόλου, 2ο ΕΠΑ.Λ. Βόλου, 3ο ΕΠΑ.Λ. Βόλου, ΕΠΑ.Λ. Αγριάς), πέρα από την υπεύθυνη και επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση, που εκ των πραγμάτων προσφέρει, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τόσο για καθηγητές, όσο και για μαθητές, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων, την απόκτηση υπερπολύτιμων εμπειριών και τη διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων τους, αξόνων ιδιαίτερα σημαντικών για την επιστημονική, επαγγελματική και προσωπική τους διαδρομή, ενισχύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση του δημόσιου επαγγελματικού σχολείου».