Δυο μηνύσεις κατά του Α. Μπέου για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος

Δυο μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Δημάρχου Βόλου, για την διερεύνηση των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, κατέθεσε σήμερα ο οικονομολόγος – λογιστής Αργ. Χαδούλης με πληρεξούσιο δικηγόρο του Νίκο Μόσχο.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά αφορά την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για την εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος στην Πλ. Ελευθερίας. Η μισθώτρια εταιρεία άφησε οφειλή από μη καταβληθέντα μισθώματα ύψους 127.543,72€. Ο Δήμαρχος Βόλου, ως προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του Δήμου, φέρεται να επέτρεψε και να ανέχθηκε την λειτουργία μιας επιχείρησης σε ένα δημοτικό ακίνητο από τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς αυτή να καταβάλλει μισθώματα, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί. Επίσης ο Δήμαρχος Βόλου φέρεται να μην απέβαλλε εγκαίρως την μισθώτρια εταιρεία από το ακίνητο, με συνέπεια ο Δήμος να χάσει έσοδα από την μη έγκαιρη μίσθωση του καταστήματος σε νέο μισθωτή. Ο Δήμος Βόλου ξεκίνησε τις διαδικασίες μόλις τον Ιούλιο του 2022 και αφού οι οφειλές είχαν φτάσει στο παραπάνω ιλιγγιώδες ποσό των 127.543,72€, με συνέπεια η περιουσία του Δήμου να υποστεί προφανής ζημία.

Η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά αφορά την διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για την εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος του «Αρχοντικού Σισιλιάνου» στην Μακρινίτσα. Το ζήτημα αυτό προέκυψε στην συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2023 όταν και ήρθε ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η εκμίσθωση του συγκεκριμένου καταστήματος. Στα υπηρεσιακά έγγραφα που συνοδεύουν την απόφαση το συγκεκριμένο ακίνητο παρουσιαζόταν ως «κενό», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται οτιδήποτε άλλο, δηλ. ποιος το εκμίσθωνε έως τώρα, με ποια έννομη σχέση, με ποιο μίσθωμα, εάν ο Δήμος είχε προβεί σε ενέργειες για αποβολή του ιδιώτη κλπ. Συνεπώς δόθηκε η εντύπωση ότι το εν λόγω δημοτικό ακίνητο ήταν κενό και δεν το εκμεταλλευόταν κανείς. Ωστόσο από έγγραφα ανοικτών δεδομένων (ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΓΕΜΗ) προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο το εκμεταλλευόταν συγκεκριμένη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, μια εκ των διαχειριστών της οποίας τυγχάνει σύζυγος του στενού συνεργάτη και μετακλητού υπαλλήλου με σύμβαση εργασίας (από το 2014 έως και σήμερα) στο Δήμο Βόλου κ. Αλέξανδρου Παπαδόπουλου. Από πληροφορίες επίσης προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία οφείλει στο Δήμο Βόλου ποσό που ξεπερνά τις 130.000€.

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συνοδεύουν τις δυο παραπάνω μηνυτήριες αναφορές κατατεθήκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ζητήθηκε η ποινική διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων. Παράλληλα οι φάκελοι των υποθέσεων αυτών θα κοινοποιηθούν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στον Γενικό Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο πλαίσιο της διερεύνησης των δύο αυτών υποθέσεων θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής:
(α) Γιατί δεν προχώρησε στην είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων;
(β) Γιατί άφησε τους συγκεκριμένους μισθωτές τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα δημοτικά καταστήματα χωρίς να πληρώνουν;
(γ) Γιατί δεν εφάρμοσε τους όρους των συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας που προστατεύουν το Δήμο σε τέτοιες περιπτώσεις; Εάν αλήθεια τα συγκεκριμένα καταστήματα ήταν δικά του, θα άφηνε τους μισθωτές του να τον έχουν φεσώσει για τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς αυτός να κάνει τίποτε;
(δ) Γιατί στην δεύτερη περίπτωση απέκρυψε το γεγονός ότι η εταιρεία της συζύγου του στενότερου συνεργάτη του εκμεταλλεύεται δημοτικό κατάστημα.

“Η ενέργεια αυτή του κ. Χαδούλη εντάθηκε από το γεγονός ότι οι πολίτες του Δήμου Βόλου πληρώνουν από τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα και τους ακριβότερους λογαριασμούς νερού. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συνετή διαχείριση του δημοτικού χρήματος αποτελούν αυτονόητα ζητήματα της δημόσιας ζωής και οφείλουν να απασχολούν όλους τους πολίτες και φυσικά τις ελεγκτικές Αρχές”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις δυο μηνυτήριες αναφορές ο δικηγόρος Ν. Μόσχος.