Η ΔΕΥΑΜΒ δεν εισέπραξε χρέη 5,6 εκ. ευρώ από κακοπληρωτές- “Χάος” με την οικονομική εικόνα

Από 81 υδρόμετρα, δηλαδή από 81 κακοπληρωτές με οφειλές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ, η ΔΕΥΑΜΒ έχει σωρρεύσει χρέη συνολικού ύψους 5,6 εκ. ευρώ. Από το 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση τα χρέη από τη ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ ανέχρονται σε 12 εκ. ευρώ και από το 2014 μέχρι το 2021 σε 8 εκ. ευρώ . Ο δήμαρχος της πόλης κ. Μπέος δήλωσε πως η οφειλή των 20 εκ. ευρώ θα πληρωθεί από το κράτος , αλλά το κράτος έχει δεσμευτεί να καλύψει χρέη ύψους 70% που αφορούν αποκλειστικά την ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή, θα καλύψει ένα μέρος των χρεών που αφορούν μόνο την ρήτρα καθώς όλο το υπόλοιπο ποσό έπρεπε να καταβάλλεται κανονικά και νόμιμα. Η ΔΕΥΑΜΒ από το 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή Μπέου ουδέποτε πληρωσε ρεύμα στη ΔΕΗ ενώ εισέπραττε κανονικά από τους πολίτες τις οφειλές τους. Την ίδια ώρα που οι πολίτες πλήρωσαν αδρά το νερό , η μονοπωλιακή επιχείρηση διόγκωνε χρέη και δεν εισέπραττε, για άγνωστο λόγο,  χρήματα από τους 81 μεγαλοοφειλέτες της. Το περίεργο είναι πως η ιδιωτική εταιρεία που κάθε χρόνο αναλαμβάνει με ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο της ΔΕΥΑΜΒ, δεν κατέγραφε ποτέ το χρέος στη ΔΕΗ, οπότε άφηνε στο σκοτάδι τους εκπροσώπους της αντιπολίττευσης στο διοικητικό συμβούλιο. Δηλαδή, οι οικονομικές εκθέσεις για άγνωστους λόγους, έδιναν μια εικόνα παραπλανητική, σύμφωνα με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Είναι τέτοια η έκταση τους χάους που επικρατεί στην επιχείρηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δέκα φυσικά πρόσωπα με οφειλή μεγαλύτερη των 10.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία των οφειλετών για να πιστωθεί το χρέος στην εφορία.

Τέσσερις βιομηχανίες έχουν οφειλές μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ αλλά τις έχουν ρυθμίσει , ενώ δύο ξενοδοχεία άφησαν τις οφειλές να διογκωθούν και βεβαιώθηκαν στην εφορία . Υπάρχουν και άλλα ξενοδοχεία με οφειλές αλλά είναι ρυθμισμένες. Χρέη έχουν επίσης νομικά πρόσωπα και γενικά το σύνολο των 5,6 εκ. ευρώ αφορά 81 υδρόμετρα. Ανάμεσα στις οφειλές καταγράφονται και 54.000 ευρώ της Βαμβακουργίας, που έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ποσό μοιάζει με “σταγόνα στον ωκεανό” μπροστά στα 5,6 εκ. ευρώ.

Η ΔΕΥΑΜΒ δεν εισπράττει ούτε από την άρδευση. Κάθε χρόνο οι πολίτες πληρώνουν 500.000 ευρώ για να καλύφθούν οι ανάγκες άρδευσης στα χωριά, αλλά οι εισπράξεις από το 2014, οπότε ανέλαβε η δημοτική αρχή, μέχρι το 2020 , ανήλθαν συνολικά σε 450.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ