Σχολεία του Βόλου “χτίζουν” γέφυρες συνεργασίας – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα πετρογέφυρα

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Βόλου το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου αφιερωμένη στα Πετρογέφυρα της Ελλάδας, που στέκουν όρθια μέσα στους αιώνες, γεφυρώνοντας μεγάλους και μικρούς ποταμούς.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας με εισηγήτρια την κ. Μαρία Γούλα, η οποία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες ανάδειξε αυτά τα μοναδικά δημιουργήματα της γεφυροποιίας της χώρας μας που παραμένουν ως σήμερα αξεπέραστα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής και πολιτισμού. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο (Ντεκουπάζ σε πέτρα), που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους μαθητές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.


Οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού Γενικού Λυκείου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου επικοινωνίας και συνεργασίας.
Η δικτύωση και οι συνεργασίες είναι βασικά χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας και των δύο σχολείων και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν χτίζοντας στέρεες γέφυρες συνεργασίας.

 

Βασικά σημεία που αναδείχθηκαν στην εκδήλωση:
• τα Πετρογέφυρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επιτεύγματα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της
Ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, αφού τα περισσότερα απ’ αυτά είναι έργα ανώνυμων και
ασπούδαστων μαστόρων.
• είναι πηγή πλούσιου λαογραφικού υλικού, που περιλαμβάνει δημοτικά τραγούδια, θρύλους, παροιμίες, έθιμα, δοξασίες κ.ά. που χρήζουν επιστημονικής έρευνας.
• αποτελούσαν το κυριότερο συγκοινωνιακό τεχνικό έργο στην Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα.
• πολλά από αυτά έχουν ανακηρυχτεί διατηρητέα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της
χώρας μας αλλά δυστυχώς δεν τυγχάνουν της ανάλογης πολιτειακής φροντίδας.
• είναι ίσως η καλύτερη «χρονομηχανή» που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σου αποκαλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής τόσο των εμπειροτεχνών μαστόρων που τα έχτισαν όσο και του πλήθους των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσαν για αιώνες. πρέπει να αξιοποιηθούν τουριστικά με γνώμονα την αειφορική ανάπτυξη της γύρω περιοχής.