Τα χρώματα των ματιών στις γάτες και τι σημαίνουν

Μπλε, πορτοκαλί, δίχρωμα και πολύχρωμα, τα μάτια των γατιών είναι σαν κατάλογοι βαφών.

H γάτα είναι το κατοικίδιο που διχάζει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα. Άλλοι δεν θέλουν με τίποτα πάρε-δώσε με αυτά τα ιδιότροπα και εκκεντρικά αιλουροειδή, ενώ άλλοι βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ποικιλία προσωπικοτήτων που παρουσιάζουν, αλλά και το πόσο εύκολη είναι η ανατροφή και συντήρησή τους σε σχέση με αυτή των σκύλων.

Παρακάτω θα δούμε ποιοι τύποι γατίσιων ματιών είναι πιο σπάνιοι και πιο συνηθισμένοι, σύμφωνα με λίστα του Catster.

Τα χρώματα των ματιών στις γάτες

Διχρωμία

Η διχρωμία, δηλαδή η παρουσία δύο χρωμάτων σε κάθε ίριδα, είναι και η πιο σπάνια απόχρωση ματιών στις γάτες. Προκαλείται λόγω του ότι η γάτα έχει διαφορετικά επίπεδα μελανίνης σε ξεχωριστά τμήματα της ίριδας της.

Μερικές φορές, τα μάτια παρουσιάζουν ένα ευδιάκριτο οβάλ ενός χρώματος πιο κοντά στην κόρη, το οποίο στη συνέχεια αναμειγνύεται με το άλλο χρώμα. Άλλες φορές, τα χρώματα χωρίζονται σε τμήματα, και έτσι το ένα τέταρτο ή το μισό του ματιού θα είναι μονόχρωμο και το υπόλοιπο τμήμα θα είναι διαφορετικό.

Ετεροχρωμία

Κάπως λιγότερο σπάνιες, αλλά και πάλι δυσεύρετες, είναι οι γάτες με διαφορετικό χρώμα στο κάθε μάτι. Ο τεχνικός όρος είναι η «ετεροχρωμία ιριδίου», όπου κάθε ίριδα έχει διαφορετικό χρώμα. Αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, ή λόγω ατυχήματος ή τραυματισμού. Τα μάτια αυτά εμφανίζονται συχνότερα σε λευκές γάτες με το επικρατές γονίδιο.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Χαλκί

Το πορτοκαλί του χαλκού είναι επίσης πολύ σπάνιο. Είναι το πιο σκούρο χρώμα ματιών που θα δείτε στις γάτες. Τα μάτια τους θα είναι ανοιχτό καφέ με τόνους κόκκινου και πορτοκαλί. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν κηλίδες κίτρινου, πράσινου ή πορτοκαλί. Απαντάται κυρίως σε ράτσες όπως οι Bobtail, Maine Coon, Περσικές, Ρεξ Κορνουάλης και Chartreux.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Πορτοκαλί

Αμέσως μετά έχουμε τις γάτες με ανοιχτό πορτοκαλί μάτια, που προκύπτουν από την ανάμειξη πράσινων και κίτρινων χρωστικών στην ίριδα. Αυτό το χρώμα αναπτύχθηκε αρχικά από Βρετανούς εκτροφείς γατών για να δημιουργήσουν μία απόχρωση που θα ξεχώριζε σε οποιοδήποτε χρώμα τριχώματος.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Μπλε/Γαλάζιο

Οι γάτες με μπλε μάτια δεν διαθέτουν την πραγματική μπλε απόχρωση. Τα μπλε μάτια της γάτας είναι διάφανα λόγω της έλλειψης μελανίνης, αλλά βλέπουμε το μπλε χρώμα λόγω του φωτός που αντανακλάται γύρω από τις καμπύλες πλευρές της ίριδας.

Τα μπλε μάτια είναι πολύ πιο κοινά στις λευκές γάτες. Αυτό οφείλεται στο κυρίαρχο λευκό γονίδιο που είναι γνωστό ως επικρατές λευκό γονίδιο, το οποίο αποκλείει οποιαδήποτε άλλα γονίδια που κωδικοποιούν το χρώμα, με αποτέλεσμα ένα εντελώς λευκό τρίχωμα. Δυστυχώς, οι λευκές γάτες με μπλε μάτια, λόγω του κυρίαρχου γονιδίου, διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να είναι κωφές από τις υπόλοιπες.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Πράσινο

Το πράσινο των ματιών μιας γάτας μπορεί να ποικίλλει από ένα πράσινο με κίτρινους τόνους έως ένα αληθινό πράσινο και ένα πράσινο αναμεμειγμένο με αποχρώσεις του μπλε. Είναι επίσης δυνατό να δείτε κηλίδες χρυσού ή κίτρινου στην ίριδα μιας γάτας με πράσινα μάτια.

Εντοπίζεται σε ράτσες όπως η αιγυπτιακή Mau, οι νορβηγικές, οι Αβάνας, και οι ρωσικές μπλε γάτες.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Καστανό

Τα καστανά ή «φουντουκιά» μάτια είναι ένα μείγμα πράσινου και χρυσοκίτρινου. Αυτό είναι το χρώμα των ματιών των περισσότερων άγριων γατών σε εύκρατες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Lynx και Bobcats. Είναι επίσης ένα τυπικό χρώμα ματιών στις άγριες γάτες.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock

Κίτρινο

Τα κίτρινα μάτια μπορεί να κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο λεμόνι έως χρυσές αποχρώσεις, που συγχωνεύονται σε ένα βαθύ και πλούσιο κεχριμπαρένιο. Είναι και τα πιο συνηθισμένα, αν και όχι λιγότερο όμορφα.

Οι ράτσες με κίτρινα ή κεχριμπαρένια μάτια περιλαμβάνουν τη Βεγγάλης, την Αμερικανική Κοντότριχη, τη Μανξ, τη Βρετανική Κοντότριχη, τη ΛαΠερμ, τη Βομβάης, τη Σφίγγα και τη Νορβηγική Γάτα του Δάσους.

Γάτα
Γάτα | Shutterstock
 Reader.gr