“Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου παραβιάζει όλες τις διαδικασίες με εντολή Μπέου”

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καταγγέλλει την δημοτική αρχή για την άρνησή της να γίνει συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αλλά και επί της διαδικασίας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος), επισημαίνοντας ότι για μια ακόμη φορά κυριάρχησαν οι φωνασκίες και οι ύβρεις.
Ήδη, από χθες, δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, αμφισβητώντας τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σε συνδυασμό και με λόγους αδυναμίας προσέλευσης, απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, και το παράτυπο της επιλογής τέτοιου τρόπου συνεδριάσεων.
Επιπλέον, η δημοτική παράταξη της «Συμμαχίας για τον Βόλο» απέστειλε σήμερα το πρωί εγγράφως προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών, συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Νίκος Παπαπέτρος, «ακολουθήθηκε και πάλι η συνήθης τακτική της μη απαντήσεως, με τη συνήθη επίσης αιτιολογία ότι τα ερωτήματα είναι εκτός θέματος. Το πόσο βέβαια εκτός θέματος είναι το ζήτημα της διευκρινίσεως των υπηρεσιών διαχείρισης για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων, όταν καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει για τη σχετική δαπάνη διαχείρισης, αφήνεται στην κρίση των πολιτών του Βόλου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο, κατά σαφή παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει σε περίπτωση κατεπείγουσας συνεδρίασης δύο αποφάσεις, ή τη μία που να δικαιολογεί την κατεπείγουσα πρόσκληση και μία επί της ουσίας των θεμάτων, δεν του δόθηκε ο λόγος για το θέμα του κατεπείγοντος της συνεδρίασης, παρότι τούτο ρητά προβλέπεται και παρότι απαιτείται και για το συγκεκριμένο ζήτημα η λήψη απόφασης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. σελ. 24 του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, εγκύκλιος 98/2024).
«Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζει να παραβιάζει τον κανονισμό, κατ’ εντολήν και υπόδειξη Δημάρχου, εγείροντας σοβαρά ζητήματα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και ανάλογων φυσικά ευθυνών», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τον Βόλο».
Επί του ζητήματος του κατεπείγοντος, ο ίδιος τόνισε ότι το μεν πρώτο θέμα εισήχθη ως κατεπείγον, παρά το ότι η σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς υπήρχε από τις 9/1/2024, για το δε δεύτερο θέμα του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, η σπουδή δεν αφορούσε το κατεπείγον του θέματος, αλλά την αποφυγή διεξοδικής συζητήσεως επί της ουσίας του ζητήματος. Που φυσικά δεν πρόκειται ν’ αποφευχθεί για την δημοτική αρχή, είτε μέσα από διαδικασία ξεχωριστής συνεδρίασης που θα προκαλέσει η παράταξή μας, είτε μέσω της διαδικασίας λογοδοσίας.

Τα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν:
“Με την από 8/2/2024 και με αριθμ. Πρωτ. 10754/2024 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, καλούμαστε να παρευρεθούμε στην 7η Έκτακτη Συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί διά ζώσης την Παρασκευή 9/2/2024 με ώρα έναρξης 09:00 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Βόλου, με θέματα:
1 Λήψη απόφασης για τη δεύτερη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024 (αφορά σε αναπτυξιακά και επενδυτικά δάνεια από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”), και
2 Λήψη απόφαση για την τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2024 (αφορά σε παροχή υπηρεσιών διαχείρισης στο πάρκινγ της οδού Φιλελλήνων).
Ως λόγοι κατεπείγοντος της συνεδρίασης αναφέρονται, γενικώς και αορίστως, η ανάγκη άμεσης υλοποίησης, λόγω χρονοδιαγράμματος (για το πρώτο θέμα) και η ασφαλής λειτουργίας του πάρκινγ , καθώς και η καθημερινή απώλεια εσόδων (για το δεύτερο θέμα).
Το κατεπείγον συζήτησης των θεμάτων ουδόλως αιτιολογείται, άλλως αιτιολογείται ανεπαρκέστατα, καθόσον δεν προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα και η αιτία πιθανής παρέλευσης των σχετικών χρονικών προθεσμιών, για δε το δεύτερο θέμα δεν επεξηγείται για ποιο λόγο το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και λειτουργίας του πάρκινγκ δεν μπορεί να τεθεί σε τακτική συνεδρίαση, και μάλιστα διά ζώσης.
Ενόψει των παραπάνω  ερωτάται :
1 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου που αναφέρεται στο πρώτο θέμα.
2 Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για ν’ αποφευχθεί η πιθανότητα απώλειας των σχετικών προθεσμιών και για ποιον λόγο καλούμαστε την τελευταία στιγμή εκτάκτως ν’ αποφασίσουμε υπό την ασφυκτική πίεση τυχόν χρονικών ορίων.
3 Ως προς το δεύτερο θέμα, ποιες είναι οι υπηρεσίες διαχείρισης που θα παρέχονται στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων.
4 Ποια εταιρία θα παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες διαχείρισης
5 Εάν έχει συναφθεί ή πρόκειται να συναφθεί σύμβαση για την παροχή των υπηρεσιών αυτών.
6 Ποιο το κόστος εκάστης υπηρεσίας και ποια η διάρκεια της παροχής των σχετικών υπηρεσιών.
7 Για ποιον λόγο δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση με πρόσκληση προ τριών ημερών.
8 Δεδομένης της διαμεσολάβησης του Σαββατοκύριακου υπάρχει περίπτωση να εκτελεστεί σήμερα οποιαδήποτε από τις ληφθησόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.