Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται από την Πελοπόννησο

Στην Τρίπολη μπαράζ επενδύσεων – 1000 νέες θέσεις εργασίας

Στην καρδιά της Αρκαδικής γης, στην Τρίπολη, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα και εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας, ενώ οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης υπολογίζονται σε 2.500-3.500.

Πρόκειται για επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών Demo, Win Medica του ομίλου ELPEN και της Faran, οι οποίες θα προάγουν την Τρίπολη σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας. Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα του φαρμάκου.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας», το Σάββατο 30 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης.

Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει πάνω από 70% των φαρμακευτικών αναγκών από 60% σήμερα

Με τις νέες επενδύσεις η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, από το 60% που είναι σήμερα, επεσήμανε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων. «Το 10% του Ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού στα 450 εργοστάσια που έχει η Ευρώπη (από 800 που υπήρχαν και μεταφέρθηκαν στην Ασία λόγω αποβιομηχάνισης) βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή φαρμάκου από τα εργοστάσια στη χώρα μας καλύπτει 40 εκατομμύρια ασφαλισμένους διεθνώς και αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 50% με τις νέες επενδύσεις».

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στο κομμάτι έρευνας και ανάπτυξης ειδικά σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί ένα Hub. Στην σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία, είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Μάλιστα ο κύριος Τρύφων ανέφερε ότι στη Φαρμακοβιομηχανία οι αμοιβές που δίνονται σήμερα είναι 30%πάνω από τον κατώτερο μισθό και 50% πάνω από τις μέσες αμοιβές άλλων κλάδων.

Στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων, αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης, ανέφερε ο Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος. «Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα».

Όπως τόνισε ο κ. Λυμπερόπουλος με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, Δημήτρης Δέμος.

Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική Εταιρεία, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WIN MEDICA. Χρήστος Σωτηρίου. «Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ.€ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα, σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την Ελληνική οικονομία».

Σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, Μάριος Κάτσικας. «Στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα».

Οι σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου για την περίοδο 2020-2026 περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές, ανέφερε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, επισημαίνοντας ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 5.500 νέες θέσεις εργασίας. «Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ένα ισχυρό οικοσύστημα εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Νομοθετήσαμε το επενδυτικό κλόου μπακ, αρχικά με το δικό μας ΑΕΠ. Εντάξαμε βιομηχανικούς χώρους, όπως αυτόν της Τρίπολης, στα έξτρα μπόνους από τον Αναπτυξιακό Νόμο, λόγω και της απολιγνιτοποίησης. Δημιουργήσαμε, έτσι, ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνει σήμερα η Τρίπολη, η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 1,5 δισ. ευρώ των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου, στις νέες επενδύσεις, βοηθά σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία», ανέφερε στην δική του ομιλία ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Και εξήγγειλε τη συνέχιση του επενδυτικού κλόου μπακ και μετά το 2025 : «Θα το συνεχίσουμε με πόρους του εθνικού προϋπολογισμού, εφόσον τα χρήματα που επενδύονται απ’ τον ελληνικό προϋπολογισμό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία , επιστρέφουν πολλαπλάσια στον προϋπολογισμό του κράτους, μέσα απ΄ τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους και τις εξαγωγές. Σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το κλόου μπακ, το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ,ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του». Εμείς, καλούμε και τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν με κατασκευές παραγωγικών μονάδων, τόνισε ο υπουργός.

dailypharmanews.gr