Ένα project… για 57 παιδιά και μια χώρα που απαιτεί δικαιοσύνη

Εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς πολιτικό πρόσημο, χωρίς ταμπέλες βρέθηκαν χθες σε μια διαφορετική εκδήλωση στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Πήγαν να ακούσουν τους γονείς των Τεμπών που έχουν αναλάβει ρόλο ανακριτή, ερευνητή, δημοσιογράφου, πραγματογνώμονα, που  ψάχνουν απαντήσεις που έπρεπε να έχουν από την πρώτη στιγμή. Ψάχνουν τα στοιχεία που είναι θαμμένα σε μπάζα, απομεινάρια από τα παιδιά τους. Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο ΤΕΕ δίπλα τους, σε μια βουβή διαμαρτυρία, άνθρωποι που κατάλαβαν πως η σιωπή είναι για τους δειλούς, είναι για τους αμνούς και στήριξαν γονείς που έγιναν λύκοι.

Στην εκλογική περιφέρεια του Χρήστου Τριαντόπουλου βρέθηκε χθες η κ. Καρυστιανού και μοιραία οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από την εισαγγελική διάταξη που τον απάλλαξε από τις ευθύνες και την πειθαρχική έρευνα κατά της εισαγγελέως που το έπραξε. Η μήνυση απερρίφθη απλώς με μια εισαγγελική διάταξη χωρίς να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή, σύμφωνα με όσα προβλέπουν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Και η εισαγγελική παραγγελία της Αδειλίνη προς τη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ζητεί να ερευνηθεί ακριβώς αυτό, δηλαδή αν υπήρξε πειθαρχική ευθύνη της εισαγγελέως Πρωτοδικών που εξέδωσε απορριπτική διάταξη «για καταγγελθέντες υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 περί ποινικής ευθύνης υπουργών».

Βεβαίως, η επιμονή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που στράφηκαν κατά της εισαγγελικής διάταξης με την οποία είχε απορριφθεί η μήνυσή τους κατά του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του σημείου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ήταν που προκάλεσε παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι συγγενείς πράττουν το απλό. Καταθέτουν στην δικαιοσύνη τις “ομολογίες” του ίδιου του κ. Τριαντόπουλου.

Ο κ. Τριαντόπουλος εμφανίστηκε στα Τέμπη ως “γενικός αρχηγός” , ως ο άνθρωπος που ανέλαβε για όλα την ευθύνη, ως ο άνθρωπος του Πρωθυπουργού. Μιλούσε για ένα project (!) .

Και ο τελευταίος πολίτης σε αυτή τη χώρα είχε εντυπωσιαστεί από την αμεσότητα απομάκρυσνης των στοιχείων για την προστασία των οποίων δεν είχε επίσης ληφθεί κανένα μέτρο καθώς ο κάθε τελευταίος πολιτευτής επισκεπτόταν τα Τέμπη τα οποία ήταν μια αφύλακτη έκταση για δηλώσεις και απ΄ευθείας συνδέσεις.

Είχε επισημανθεί ως κορυφαίο γεγονός στην προσπάθεια συγκάλυψης, ότι πέρα από κάθε λογική δεν έμειναν άθικτα τα στοιχεία για τη δικαστική έρευνα που θα ακολουθούσε και έσπευσε η Κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τους πολίτες όλης της χώρας ως … συνωμοσιολόγους.

Ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει απαντήσει στους συγγενείς και σε κάθε … καχύποπτο   ότι τα περί μπαζώματος είναι συνωμοσιολογία επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους επιχειρησιακούς παράγοντες που διηύθυναν τις εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών, δηλαδή για όλα ήταν υπεύθυνοι όσοι είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη. Πέταξε από πάνω του τον μανδύα του γενικού αρχηγού που φόρεσε πριν ένα χρόνο στο πεδίο και στα ΜΜΕ. Οι συγγενείς όμως στις δικές του δημόσιες “ομολογίες” βασίζονται και αυτό δεν είναι συνωμοσιολογία. Αυτό το project αποδείχθηκε πως δεν πήγε καλά…

Το αν η δικαστική εξουσία θα αποδώσει δικαιοσύνη και θα αποκαλύψει ή θα συγκαλύψει, κανείς δεν το ξέρει, αλλά οι συγγενείς αγωνίζονται ώστε η συμπεριφορά της κοινωνίας που απαιτεί δικαιοσύνη να έχει  επίδραση απέναντί της και αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωσή τους. Οχι γιατί απαιτούν λαϊκά δικαστήρια, αλλά γιατί ηταν ξεκάθαρο πως την υπόθεση σκέπασε ένα “μαύρο πέπλο”, όπως αυτό της φωτιάς την μοιραία νύχτα.

Σε αυτή την υπόθεση και σε ότι την διατρέχει στο πριν και το μετά δεν υπάρχουν a priori αθώοι, όπως βεβαίως δεν υπάρχουν και a priori ένοχοι. Ολα θα αποδειχθούν στις δικαστικές αίθουσες με στοιχεία και ντοκουμέντα.