Αναρμόδια δήλωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκβάθυνση του λιμένα Βόλου 

Η καθυστέρηση εκβάθυνσης του λιμανιού του Βόλου, τέθηκε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για την λογοδοσία της περιφερειακής αρχής από την παράταξη της Ελευθερίας Τζανακούλη «Ενωμένοι Θεσσαλοί».
Απαντώντας, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι η αρμοδιότητα της παρέμβασης ανήκει στον ΟΛΒ, ωστόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί τόσο από τον ΟΛΒ, όσο από το ΤΑΙΠΕΔ. Η κ. Παπαδημητρίου επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το Σάββατο από τον Βόλο, ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου θα δημοπρατηθεί το έργο της εκβάθυνσης και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2025, παραδεχόμενη ότι, δυστυχώς, θα χαθεί η χρονιά για τον τουρισμό κρουαζιέρας στον Βόλο.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε, επίσης από την παράταξη της κ. Τζανακούλη, το θέμα της οδικής σύνδεσης Βόλου, Φαρσάλων, Καρδίτσας με τον αυτοκινητόδρομο Ε65. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε ότι το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου υποδομών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την αρμοδιότητα εκπόνησης μελετών για δευτερεύοντα δίκτυα όπως της οδού Ε30, για την βελτίωση της οποίας εκπονούνται ήδη οι απαραίτητες μελέτες.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αντιπυρικής προστασίας μετά από ερώτηση της ΛΑΣ, με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Τσιαπλέ να υποστηρίζει ότι η νέα αντιπυρική περίοδος που ξεκινά την 1η Μαίου, βρίσκει ουσιαστικά απροστάτευτη απο πυρκαγιές τη χώρα και τη Θεσσαλία, οι οποίες διαθέτουν μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών, αλλά όπως αποδείχθηκε πέρσι και στη Μαγνησία, κινδυνεύουν και αστικά κέντρα, ΒΙΠΕ, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου, λόγω ακριβώς της έλειψης πρόληψης, σχεδιασμού, προσωπικού και μέσων των σχετικών υπηρεσιών.

Απαντώντας ο κ. Κουρέτας, αφού σημείωσε ότι πυρκαγιές εκδηλώνονται και στην …Ρωσία, τόνισε ότι η πολιτική προστασία αποτελεί από τις υψηλές προτεραιότητές της περιφερειακής αρχής. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια πρότεινε την μετεγκατάσταση της διοίκησης των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας στην έδρα της Περιφέρειας, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός του έργου της πυρόσβεσης. Επίσης αναφέρθηκε στις τακτικές συνεδριάσεις του περιφερειακού πυροσβεστικού οργάνου, στην δημιουργία του Κέντρο Συντονισμού που θα στηρίζεται στην τεχνολογία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και στην λειτουργία του δικτύου 13 μετεωρολογικών σταθμών.
Στον τομέα της πρόληψης, όπως είπε, η Περιφέρεια συνεργάζεται με τις υπηρεσίες δασών, εθελοντές και άλλους φορείς. «Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τους ανταγωνισμούς μεταξύ των υπηρεσιών και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», είπε ο κ. Κουρέτας, ενώ ο κ. Τσιαπλές χαρακτήρισε γενικόλογες τις απαντήσεις και ζήτησε να δοθούν γραπτώς συγκεκριμένα στοιχεία.