Μάτι: Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για να μην παραγραφούν αδικήματα

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως και θα αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμένων.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, θα ζητήσει από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου, Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στόχος είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα παραγράφονται το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδικήσει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Ελεύθεροι οι 6 καταδικασθέντες για το Μάτι -Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών, την εξαγοράζουν με 40.000 ευρώ
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 6 καταδικασθέντες για την τραγωδία στο Μάτι, που παρότι εκτείνονται από 3 έως 111 έτη, από αυτά εκτιτέα είναι τα 5, ενώ οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10ευρώ την ημέρα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι. «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο, θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους!» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Δίκη για το Μάτι: «Τι να πούμε για την απόφαση; Νομίζω ότι τα έχουν πει όλα. Αυτό είναι ανέκδοτο τελείως», λέει συγγενής θύματος
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Θανάσης Μωραΐτης, που έχασε τη μητέρα του στο Μάτι, ξέσπασε για την απόφαση. «Τι να πούμε για την απόφαση; Νομίζω ότι τα έχουν πει όλα. Αυτό είναι ανέκδοτο τελείως. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αυτό το κράτος και αυτή η Δικαιοσύνη μας δουλεύει. Είναι τρομακτικό, ο άλλος έφαγε 104 ανθρώπους και σου λέει 40 χιλιάρικα παιδιά».

«Η Δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, μας αφήνει να ζητάμε ακόμη περισσότερα. Δυστυχώς, δεν μας ικανοποιεί για άλλη μια φορά» σημειώνει αναφορικά με την απόφαση που γνωστοποιήθηκε, και προσθέτει: «Εγώ έλεγα ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στο κράτος, το έλεγα στην κυρία πρόεδρο όταν κατέθεσα, και γύρισε και μου είπε “μα τι λέτε τώρα;”».

Πηγή: iefimerida.gr