Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φιλοξένησε καθηγητές από Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Καμπότζη

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ SCALE (Project No: 101083278) (https://projectscale.eu/), ενός έργου ανάπτυξης ικανοτήτων προσωπικού, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από 17-20 Απριλίου 2024, ομάδα ομολόγων καθηγητών από τα Πανεπιστήμια της Μαλαισίας, Ταϊλάνδης και Καμπότζης.

Το έργο SCALE στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων σχετικών με τις έξυπνες πόλεις και την κλιματική μετάβαση. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν ενημερωτικός, και στόχευε στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου και έξυπνου αστικού περιβάλλοντος.

Κατά την τετραήμερη αυτή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και σειρά επισκέψεων σε  Ελληνικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

  • την Τετάρτη 20/4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στους χώρους του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και ανταλλαγή απόψεων με τους επισκέπτες καθηγητές, ενώ το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αβέρωφ “Ο Θετταλός”.
  • Την Πέμπτη 21/4 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Μητροπολιτικό Δήμο Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού και της προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Την αντιπροσωπία υποδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου, κ. Λαμπρογιώργος, μαζί με τον Διευθυντή του κέντρου κ. Βατζιά, πραγματοποίησαν παρουσίαση του κέντρου αλλά και των λύσεων «έξυπνης πόλης» της επιχείρησης CISCO.
  • Την Παρασκευή 22/4 η αντιπροσωπία πραγματοποίησε επίσκεψη στο GiSeMi HUB στα eTrikala. To GiSeMi HUB  αποτελεί τον επιταχυντή διάχυσης της τεχνογνωσίας που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά κέντρα/ινστιτούτα και τους παραγωγικούς φορείς, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης διαπεριφερειακής εμβέλειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης eTrikala κ. Ράπτης μαζί με στελέχη του κέντρου παρουσίασαν τις καινοτόμες δραστηριότητες του GiSeMi HUB. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.
  • Τέλος, το Σάββατο 23/4 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή κ. Καραμάνου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητή κ. Συρακούλη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα,  επιστημονική ημερίδα με θέμα «Έξυπνες πόλεις και βιώσιμη ανάπτυξη».

Στο τέλος της επίσκεψης η αντιπροσωπία των ομολόγων καθηγητών εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της από την τετραήμερη επίσκεψη, διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών πόλεων, καθώς επίσης εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη φιλοξενία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.