ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας: Η ΝΔ εμπαίζει συστηματικά τους αγρότες που μετρούν καταστροφές

Το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας καταγγέλλει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κρατάει ομήρους και δέσμιους της προχειρότητας τους αγρότες, όπως και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά στη Μαγνησία, όπως άλλωστε και σε όλη τη Θεσσαλία, οι παραγωγοί που ακόμα μετρούν ζημιές από τις καταστροφές από τον DANIEL και τον ELIAS, διαπιστώνουν καθημερινά ότι ακόμα και όταν γίνεται ένα βήμα εμπρός για την ανακούφισή τους, σύντομα θα ακολουθήσουν δέκα βήματα πίσω. “Τι να περιμένει όμως κανείς από μια Κυβέρνηση που ακόμα δεν έχει επιλύσει εκκρεμότητες από το φαινόμενο ΙΑΝΟΣ που έπληξε τη Θεσσαλία πριν 4 χρόνια σχεδόν”, διερωτάται η Νομαρχιακή Επιτροπής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά:

Χάος από την Εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του έτους 2023, στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2023-2027.

Αρχικά είναι μνημειώδης η καθυστέρηση ως προς τον χρόνο καταβολής της. Επίσης αποτελεί έκπληξη η περικοπή κατά 50% του ποσού συνδεδεμένης για τα ΠΟΠ Μήλα από το προβλεπόμενο στο στρατηγικό σχέδιο, ενώ μάλιστα πρόκειται για πολυετή καλλιέργεια. Τα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, που διακινεί ο ομώνυμος Συνεταιρισμός της περιοχής, όπως και τα ΠΟΠ Φιρίκια Πηλίου που διακινούν διάφορες επιχειρήσεις του τόπου μας είναι εμβληματικά προϊόντα της Μαγνησίας. Σοβαρή μείωση υπέστη και η βιομηχανική ντομάτα, προϊόν που καλλιεργείται στη πεδινή Μαγνησία και σε ένα μεγάλο μέρος της σε πλημμυρόπληκτες περιοχές. Αντίστοιχα και το καλαμπόκι. Ωστόσο ακόμα και για προϊόντα που έχουν εμφανέστατη άνοδο στο ποσό/στρέμμα, συγκριτικά με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, όπως μαλακό σιτάρι και κριθάρι, είναι ελάχιστοι οι παραγωγοί που θα επωφεληθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις καθώς οι απαιτήσεις πιστοποιημένων σπόρων για τη λήψη της ενίσχυσης δεν ήταν σε γνώση των καλλιεργητών κατά τη σπορά του 2022, συνεπώς είναι πολύ λίγα τα προς ένταξη αγροτεμάχια, γι’ αυτό άλλωστε αυξήθηκε και το ποσό. Μείωση και στο αιγοπρόβειο γάλα που πλήττει ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους και πλημμυρόπληκτους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τέλος, ένα ακόμα πλήγμα είναι η απένταξη των προϊόντων με κέλυφος από τη ΚΑΠ, γεγονός που αφορά και αμυγδαλοπαραγωγούς, φυστικοπαραγωγούς και καρυδοπαραγωγούς στη πεδινή Μαγνησία, σε περιοχές των Δήμων Αλμυρού, Βόλου και Ρήγα Φεραίου αλλά και καστανοπαραγωγούς στο Πήλιο.

Οι καθυστερήσεις στην αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ κοστίζουν ακριβά, χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ξουρίχτι και οι Μηλιές

Παράλληλα όμως με όλα αυτά, αρκετοί καστανοπαραγωγοί κυρίως στα χωριά Ξουρίχτι και Μηλίες, καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλο πλήγμα από τοπικό φαινόμενο χαλαζόπτωσης της περασμένης εβδομάδας, χωρίς να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν δηλώσεις για αποζημίωση φυτικής παραγωγής, γιατί η ζημιά έγινε στο στάδιο της ανθοφορίας που δεν καλύπτεται, σύμφωνα με τον κανονισμό. Η Κυβέρνηση εδώ και χρόνια υπόσχεται αναθεώρηση κανονισμού, η τελευταία έγινε το 2011, αλλά κάθε χρόνο καθυστερεί και αρκετές ζημιές, συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που αποζημιώνονται, ενώ έχουν αυξηθεί και τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Σε απόγνωση οι αγρότες στη πλημμυρισμένη Κάρλα και σε άλλες πληγείσες περιοχές
Τέλος, με βήματα χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασης στα πλημμυρισμένα χωράφια της Κάρλας και ενώ έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, κανένας παραγωγός δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά και πως θα εξελιχθεί το μέλλον τους. Παράλληλα και εκεί αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού, παρότι έγινε αποστράγγιση, τώρα φαίνεται το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής αφού σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως αμύγδαλα, κελυφωτά φιστίκια και ροδάκινα, εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας, τα δέντρα από το «σοκ» που υπέστησαν δεν ανθοφορήσαν, δεν θα καρπήσουν και ενδεχομένως χρειαστούν αντικατάσταση, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις εκ του μηδενός.

Όλα αυτά και ενώ οι συμπολίτες μας καλούνται να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα με την ακρίβεια στα τρόφιμα να είναι υπερτετραπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κυβέρνηση εμπαίζει συστηματικά τους αγρότες. Απόδειξη το χάος που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί και ένας υπηρεσιακός.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτα στο πλευρό των αγροτών, με προτάσεις όπως:

1.Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας
3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.
4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες να είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

Η λάθος διαχείριση της ΚΑΠ αναμένεται να φανεί σήμερα και με τις καθυστερημένες πληρωμές των λεγόμενων Οικολογικών Σχημάτων, του παλιού «πρασινίσματος». Τώρα θα δοθεί και αυτό τις επόμενες ημέρες αρκετά ψαλιδισμένο σε σχέση με τις προβλέψεις στο Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας Κ.Α.Π. Ενδεικτικά, στο οικολογικό σχήμα 9 που περιλαμβάνει τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας τα ποσά που θα δοθούν υπολογίζονται περίπου στο 60% αυτών που είχαν προϋπολογιστεί στο Στρατηγικό σχέδιο της Νέας ΚΑΠ. Αλήθεια, αυτοί που πληρώθηκαν για να κάνουν αυτές τις σπουδαίες μελέτες των 1100 περίπου σελίδων, τι ακριβώς μελέτησαν και δεν έχουν πετύχει τίποτα απολύτως; Παράλληλα η Κυβέρνηση υποθήκευσε το μέλλον των αγροτών και με τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμος Εταιρεία.

Είναι κοινωνική ανάγκη να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει στόχο να υπηρετήσει το λαό και την πατρίδα, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν διαφορετικό σχέδιο για το μέλλον των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.