Αμοργός: Σκληρή κριτική της γαλλικής Le Monde για την εγκατάλειψη του νησιού

«Στο νησί της Αμοργού, στην Ελλάδα, μακριά από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους» είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η οποία ασκεί σκληρή κριτική στη χώρα για την εγκατάλειψη των νησιών της.

«Η Ελλάδα έχει σχεδόν 200 κατοικημένα νησιά όπου συχνά απουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Πάνω από εννέα ώρες με πλοίο από την Αθήνα τον χειμώνα, οι κάτοικοι της Αμοργού παλεύουν να παραμείνουν [σ.σ. στο νησί]» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:

«Στο ήσυχο λιμάνι της Αιγιάλης, στο κυκλαδίτικο νησί της Αμοργού, ο άνεμος κουβαλάει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι τουρίστες δεν έχουν αποβιβαστεί ακόμα, και μόνο δύο καφέ είναι ανοιχτά. Το χειμώνα χρειάζονται περισσότερες από εννέα ώρες για να ταξιδέψεις στην Αθήνα. Το καλοκαίρι, τα πλοία χρειάζονται μόνο επτά ώρες. Ο Ιωάννης Γαβαλάς έχει μια εξήγηση: «Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν οικονομία τον χειμώνα, γιατί ελάχιστοι κατεβαίνουν στην Αμοργό, δεν είναι κερδοφόρα γραμμή. Το καλοκαίρι είναι διαφορετικά, καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι εμείς, οι νησιώτες, μας δίνεται ελάχιστη προσοχή!»».

Ο τριαντάχρονος, που εργάζεται στις οικοδομές σε off season περίοδο και στον τουρισμό από τον Ιούνιο, έχει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Έχει την αίσθηση ότι στην Αμοργό, με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, βρίσκεται «πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» της Αθήνας ή των Βρυξελλών.

«Μεταξύ ενός απομονωμένου τόπου όπως το δικό μας, όπου υπάρχουν λίγες δημόσιες υπηρεσίες, και μιας μεγάλης πόλης στην ήπειρο, το χάσμα είναι τεράστιο! Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που δεν δικαιούνται τα ίδια κοινωνικά επιδόματα με άλλους», αναφέρει με πικρία.

in.gr