Διαδικτυακή εκδήλωση για την συνοδικότητα από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου 

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2024, ώρα 7 μ.μ., και θα είναι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Συνοδικότητα και Οικουμενικός Διάλογος στον 21ο αιώνα». Ομιλητές θα είναι οι Δρ. Christophe Chalamet (Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας, Πανεπιστήμιου Γενεύης, Ελβετία) και π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας, Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού, Βοστόνη, Η.Π.Α. & Επισκέπτης Καθηγητής, Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών, Κέιμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου), ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Δημήτρης Μόσχος (Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι https://us06web.zoom.us/j/83036730027.

Η συνοδικότητα είναι ένα σημαντικό εκκλησιολογικό θέμα για τις χριστιανικές εκκλησίες, όχι μόνο στην καθημερινότητα τους, αλλά και στον συνεχή διάλογο και την αναζήτησή τους για μια κοινή μαρτυρία. Η συνοδικότητα δεν είναι απλά μέρος της ουσίας της εκκλησιαστικής ζωής, και επομένως κεντρική διάσταση της θεσμικής διάστασης της Εκκλησίας· είναι επίσης μια τεράστια πρόκληση για τους Χριστιανούς που εξακολουθούν να είναι βαθιά διχασμένοι, όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων Ομολογιών, αλλά και εντός αυτών. Έχουμε δει τεράστιες αποτυχίες την τελευταία δεκαετία, όπου γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη μας έχουν γυρίσει πάνω από 100 χρόνια πίσω, όσον αφορά τον ρόλο του Χριστιανισμού στη σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό. Έτσι, ο προβληματισμός για τη σημασία της συνοδικότητας σε συνδυασμό με τον οικουμενικό διάλογο παραμένει ζωτικής σημασίας σήμερα, για χάρη μιας πιο πιστής μαρτυρίας του Ευαγγελίου στον 21ο αιώνα.

Ο Δρ. Κριστόφ Σαλαμέ διδάσκει συστηματική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία), όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του (1997) και το διδακτορικό του (2002). Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ (Jesuit University) στη Νέα Υόρκη από το 2003 έως το 2011. Μεγάλωσε μέσα στην Προτεσταντική (μεταρρυθμισμένη) παράδοση. Έχει εκδώσει μια μονογραφία για την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και ετοιμάζει ένα βιβλίο με θέμα την (Παλαιά και Καινή) Διαθήκη. Είναι επίσης ερασιτέχνης μουσικός, παίζει πιάνο και όμποε.

Ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του, όπου και διακονεί ως εφημέριος σε μια μικρή ενορία. Σπούδασε θεολογία και κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συστηματική θεολογία στο King’s College του Λονδίνου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και επί του παρόντος είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων στους τομείς της Πατερικής και Συστηματικής Θεολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους της Χριστολογίας και της Εκκλησιολογίας. Ολοκληρώνει την συγγραφή ενός βιβλίου σχετικά με την αναμαρτησία του Χριστού, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.