Νέα Αριστερά: Εμβάθυνση στην δημοκρατία για να κλείσει ο κύκλος της παρακμής στον Δήμο Βόλου

Την πεποίθηση ότι η βία, η τοξικότητα, ο εκχυδαϊσμός και ο εκφυλισμός της τοπικής δημοκρατίας, θα αντιμετωπιστούν με επένδυση στη δημοκρατία, στον διάλογο, στη συνεννόηση, στην ισότιμη συμμετοχή, στις ιδέες και στον πολιτισμό, εκφράζει η Νέα Αριστερά Μαγνησίας, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της “Συμμαχίας για τον Βόλο” για τα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές μέλη της πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου.

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δηλώνουν αποφασισμένα να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα για την εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Στον Βόλο και παντού. Με σοβαρότητα και συνέπεια, για την επιστροφή της πολιτικής και της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας στη πόλη, ώστε να κλείσει ο κύκλος της παρακμής.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:
Την Τετάρτη 1 Μάϊου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, κατόπιν αιτήσεως της παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο», το ακόλουθο και μοναδικό θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης – θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα περιστατικά βίας κατά την άσκηση καθηκόντων δημοτικών συμβούλων, την αντιμετώπιση της τοξικότητας, του εκχυδαϊσμού και του εκφυλισμού της τοπικής δημοκρατίας».

Εδώ και αρκετά χρόνια ο δημόσιος διάλογος κυριαρχείται από ζητήματα και απειλές που αφορούν την εθνική οικονομία, τους θεσμούς της δημοκρατίας, την κοινωνία την ίδια. Και διαρκώς τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα καταθέτουν απόψεις, ασκούν κριτική, και καταδικάζουν έκνομες πρακτικές. Με την υποκριτική πολλές φορές επωδό, πως καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται.

Αν πραγματικά επιθυμούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύση στον εκφυλισμό και στην τοξικότητα που κατακλύζουν τη δημόσια σφαίρα, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια της σημερινής κατάστασης. Να εντοπίσουμε τις ρίζες της σημερινής κατρακύλας.

Να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι πολιτικές που γεννούν και συντηρούν τις ανισότητες. Ανισότητες που με τη σειρά τους καλλιεργούν το έδαφος για την άνοδο του λαϊκισμού, του τραμπουκισμού και της ακροδεξιάς.

Να μην αρκεστούμε στην αυτονόητη καταδίκη των εγκληματικών ενεργειών και ύστερα να περιμένουμε μέχρι να καταδικάσουμε το επόμενο γεγονός. Παράλληλα, να μην ελπίζουμε πως η σημερινή κυβέρνηση και οι τοποτηρητές της θα αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η επίθεση στον δημοτικό σύμβουλο Κ. Γαργάλα.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον δημοκρατικό κόσμο. Όλους και όλες εμάς που αδυνατούμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Που πολύ συχνά ομφαλοσκοπούμε και ίσως λειτουργούμε σύμφωνα με τις κομματικές μας επιδιώξεις, αδιαφορώντας για πολιτικά διακυβεύματα. Που δεν καταφέραμε, ακόμη, να δώσουμε έμπνευση και όραμα στους συμπολίτες μας για αλλαγή.

Η βία, η τοξικότητα, ο εκχυδαϊσμός και ο εκφυλισμός της τοπικής δημοκρατίας, θα αντιμετωπιστούν με επένδυση σε αυτό που απεχθάνεται το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και ο σημερινός δήμαρχος. Με επένδυση στη δημοκρατία. Στο διάλογο, στη συνεννόηση, στην ισότιμη συμμετοχή, στις ιδέες, στον πολιτισμό.

Και αυτό θα πράξουμε ως Νέα Αριστερά. Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας. Στον Βόλο και παντού. Με σοβαρότητα και συνέπεια, για την επιστροφή της πολιτικής και της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας στη πόλη. Για να κλείσουμε τον κύκλο της παρακμής.