Στον Δανό Τheis Ørntoft το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2024

Το Βρα­βείο Λο­γο­τε­χνί­ας της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης εί­ναι μια πρω­το­βου­λία που διορ­γα­νώ­νε­ται κά­θε χρό­νο, από το 2009, με σκο­πό την επι­βρά­βευ­ση των κα­λύ­τε­ρων ευ­ρω­παί­ων νε­ο­εμ­φα­νι­ζό­με­νων συγ­γρα­φέ­ων και την ανα­γνώ­ρι­ση της γλωσ­σι­κής πο­λυ­μορ­φί­ας και της λο­γο­τε­χνι­κής αρι­στεί­ας στις χώ­ρες που συμ­με­τέ­χουν στο πρό­γραμ­μα «Δη­μιουρ­γι­κή Ευ­ρώ­πη».

Ο δα­νός συγ­γρα­φέ­ας Theis Ørntoft εί­ναι ο νι­κη­τής του φε­τι­νού, για το βι­βλίο του “Jordisk”, που κυ­κλο­φό­ρη­σε τον πε­ρα­σμέ­νο Νο­έμ­βριο. Η επτα­με­λής κρι­τι­κή επι­τρο­πή απέ­νει­με επί­σης πέ­ντε εύ­φη­μες μνεί­ες σε ισά­ριθ­μους/ες συγ­γρα­φείς: Τό­ντορ Π. Τό­ντο­ροβ από τη Βουλ­γα­ρία, Deniz Utlu από τη Γερ­μα­νία, María Elísabet Bragadóttir από την Ισλαν­δία, Sholeh Rezazadeh από την Ολ­λαν­δία και Tina Vrščaj από τη Σλο­βε­νία.

H ευ­ρω­παία επί­τρο­πος Και­νο­το­μί­ας, Έρευ­νας, Πο­λι­τι­σμού, Εκ­παί­δευ­σης και Νε­ο­λαί­ας, Ιλιά­να Ιβά­νο­βα δή­λω­σε: «Όλα τα έρ­γα που ήταν υπο­ψή­φια εφέ­τος επι­δει­κνύ­ουν τον πλού­το και το εύ­ρος της ευ­ρω­παϊ­κής λο­γο­τε­χνί­ας», προ­σθέ­το­ντας: «στην Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή υπο­στη­ρί­ζου­με με πε­ρη­φά­νια ένα βρα­βείο το οποίο βοη­θά τα­λα­ντού­χους/ες συγ­γρα­φείς από όλη την Ευ­ρώ­πη να συν­δε­θούν με ανα­γνω­στι­κό κοι­νό από όλο τον κό­σμο μέ­σα από με­τα­φρά­σεις και προ­ω­θη­τι­κές ενέρ­γειες».

Tο βρα­βείο Βρα­βείο Λο­γο­τε­χνί­ας της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης στο­χεύ­ει:

στην ανά­δει­ξη της πο­λυ­μορ­φί­ας και του πλού­του των σύγ­χρο­νων λο­γο­τε­χνι­κών έρ­γων της Ευ­ρώ­πης,
στην προ­βο­λή των βρα­βευ­μέ­νων συγ­γρα­φέ­ων εκτός της χώ­ρας κα­τα­γω­γής τους, ώστε το έρ­γο τους να γί­νει γνω­στό εκτός συ­νό­ρων και να προ­σεγ­γί­σει πο­λυ­πλη­θέ­στε­ρο ανα­γνω­στι­κό κοι­νό,
στην προ­ώ­θη­ση της έκ­δο­σης, με­τά­φρα­σης, πώ­λη­σης και ανά­γνω­σης βι­βλί­ων από άλ­λες ευ­ρω­παϊ­κές χώ­ρες,
στην εν­θάρ­ρυν­ση της δια­κρα­τι­κής κυ­κλο­φο­ρί­ας λο­γο­τε­χνι­κών έρ­γων, τό­σο στην Ευ­ρώ­πη όσο και πέ­ραν αυ­τής.
Κά­θε χρό­νο, τον Φε­βρουά­ριο, ορί­ζο­νται σε εθνι­κό επί­πε­δο 14 συγ­γρα­φείς -ένας ή μία για κά­θε συμ­με­τέ­χου­σα χώ­ρα- και τα βι­βλία τους. Όλοι οι προ­τει­νό­με­νοι συγ­γρα­φείς προ­ω­θού­νται σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρώ­πη, με στό­χο να προ­σεγ­γί­σουν ένα ευ­ρύ­τε­ρο διε­θνές κοι­νό και να συν­δε­θούν με ανα­γνώ­στες πέ­ρα από τα εθνι­κά και γλωσ­σι­κά τους σύ­νο­ρα. Τον Απρί­λιο, μια επτα­με­λής ευ­ρω­παϊ­κή κρι­τι­κή επι­τρο­πή απο­νέ­μει 1 «Grand prix» (Με­γά­λο βρα­βείο) και 5 ει­δι­κές μνεί­ες σε διά­φο­ρες κα­τη­γο­ρί­ες από τον κα­τά­λο­γο των 14 προ­τα­θέ­ντων συγ­γρα­φέ­ων.

Το Βρα­βείο EUPL απο­νέ­με­ται σε 3ε­τείς κύ­κλους, έτσι ώστε και οι 41 χώ­ρες που συμ­με­τέ­χουν στο πρό­γραμ­μα «Δη­μιουρ­γι­κή Ευ­ρώ­πη» να έχουν την ευ­και­ρία να προ­τεί­νουν συγ­γρα­φέα. Τον συ­ντο­νι­σμό του έχουν η Ομο­σπον­δία Ευ­ρω­παί­ων Εκ­δο­τών (FEP) και η Διε­θνής και Ευ­ρω­παϊ­κή Ομο­σπον­δία Βι­βλιο­πω­λών (EIBF). Με το Βρα­βείο EUPL έχουν τι­μη­θεί στο πα­ρελ­θόν οι έλ­λη­νες συγ­γρα­φείς: Κώ­στας Χα­τζηα­ντω­νί­ου (2011), Μά­κης Τσί­τας (2014), Κάλ­λια Πα­πα­δά­κη (2017) και Νί­κος Χρυ­σός (2019).