Στολισμός Επιτάφιου στον Άγιο Τρύφωνα Νεάπολης: Μια παράδοση γεμάτη συγκίνηση (εικόνες & video)

Κόντρα στη συνήθεια των τελευταίων χρόνων που θέλει το στόλισμα των Επιταφίων να ανατίθεται σε ανθοπωλεία, ιεροί ναοί στον Βόλο επιμένουν να τηρούν το έθιμο του στολισμού από πιστούς των ενοριών. Λίγο πριν την κορύφωση του Θείου Δράματος, πιστοί τίμησαν με σεβασμό και ευλάβεια το θρησκευτικό έθιμο, τηρώντας τις παραδόσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Ο στολισμός του επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα, στη Νεάπολη Βόλου, αποτελεί μια κατανυκτική εμπειρία, με βαθιές ρίζες στην ιστορία του χριστιανισμού και του τόπου. Αμέσως μετά την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης, οι γυναίκες συγκεντρώνονται στον Ναό, γεμάτες μεράκι και ευλάβεια, στολίζουν μόνες τους τον Επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια, πασχαλιές, ανεμώνες, μαργαρίτες, κρίνους, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς και βιολέτες.

Πέρα από την θρησκευτική της σημασία, η νυχτερινή τελετή του στολισμού του Επιταφίου αποτελεί και μια μοναδική κοινωνική εμπειρία. Πιστοί όλων των ηλικιών έρχονται κοντά, μοιράζονται ιστορίες, τραγουδούν ύμνους και δημιουργούν δεσμούς αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Δείτε εικόνες και βίντεο: