Πάσχα: Εντυπωσιακές εικόνες από την πρώτη Ανάσταση Αθήνα, Χίο, Πάτρα, Κέρκυρα

Με…ηχηρό τρόπο εορτάστηκε η Πρώτη Ανάσταση και φέτος στον Άγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε για άλλη μια φορά ο «ιπτάμενος», όπως είναι γνωστός, ιερέας στη Χίο. Με λαμπρότητα έκλεισε η Εβδομάδα των Παθών και στους ναούς όλης της χώρας.

Στην Ομόνοια, οι πιστοί την ώρα της Πρώτης Ανάστασης κουνούν τα στασίδια και η βοή που ακούγεται συμβολίζει τόσο την κάθοδο στον Άδη όσο και το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου. Το μοναδικό αυτό έθιμο στη συγκεκριμένη εκκλησία έχει καθιερωθεί από το 1981.
Στη Χίο, ο ιερέας Χριστόφορος Γουρλής, σκόρπισε δαφνόφυλλα, σύμβολα της νίκης του Χριστού, με τον μοναδικό του τρόπο.

Δείτε το βίντεο από την πρώτη Ανάσταση σε Χίο και Ομόνοια:

Πάτρα: Τα μαγαζιά πετούν εμπορεύματα στους δρόμους
Αντίστοιχα, στην Πάτρα, ως είθισται, εδώ και πάνω από 100 χρόνια, οι έμποροι του ιστορικού κέντρου, τήρησαν το έθιμο που θέλει να προκαλούν μεγάλο θόρυβο, μόλις οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπήσουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για την πρώτη Ανάσταση και πέταξαν εμπορεύματα στο δρόμο.

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα, στις 9:00 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι ο μόνος επιτάφιος που η περιφορά του γίνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο, αναφέρει το corfunews.gr.

Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που –σύμφωνα με την παράδοση- έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.

Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Πηγή: ethnos.gr