TikToker αποκαλύπτει τις άγνωστες λειτουργίες της Google για τα προσωπικά δεδομένα

Μία TikToker αποκάλυψε πώς μπορούν οι χρήστες να μάθουν τον όγκο των δεδομένων που γνωρίζει η Google μέσω της υπηρεσίας εξατομικευμένων διαφημίσεων.

Η Google είναι μία από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη για να εμφανίζει «σχετικές» διαφημίσεις βάσει ενδιαφερόντων.

Στο απόρρητο και τους όρους της Google, αναφέρεται: «Η Google μπορεί να μοιραστεί πληροφορίες για εσάς με διαφημιστές, επιχειρηματικούς συνεργάτες, χορηγούς και άλλα τρίτα μέρη.

Ωστόσο, αποκαλύπτουμε μόνο συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες μας και δεν θα κοινοποιήσουμε στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης με κανένα τρίτο μέρος χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή σας».

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να μοιραστεί τα δεδομένα των χρηστών με άλλες εταιρείες για να σας προσφέρει αυτές τις πιο «σχετικές» διαφημίσεις.

Ένα viral βίντεο στο TikTok δείχνει πώς μπορεί να μάθει ένας χρήστης τι ακριβώς γνωρίζει η Google γι αυτόν. Η TikToker που ονομάζεται Lea (με όνομα χρήστη leakalache), στο βίντεο πληκτρολογεί στη Google «ρυθμίσεις διαφημίσεων Google» και στη συνέχεια να κάνει κλικ στον επάνω σύνδεσμο που ονομάζεται «Σύνδεση – Λογαριασμοί Google – Ρυθμίσεις διαφημίσεων».

Το παράθυρο που εμφανίζεται στη συνέχεια είναι αρκετά εκπληκτικό. Έχει ρυθμιστεί η εξατομίκευση διαφημίσεων στο «ενεργό» και ακριβώς από κάτω εξηγεί πώς εξατομικεύονται οι διαφημίσεις.

Λέει ότι «οι διαφημίσεις βασίζονται σε προσωπικές πληροφορίες που έχει προσθέσει κάποιος στον λογαριασμό του στο Google, δεδομένα από διαφημιστές που συνεργάζονται με την Google και την εκτίμηση της Google για τα ενδιαφέροντά του».

Η λίστα σοκάρει τη Lea, καθώς δείχνει 18-24 ετών, γυναίκα, τρεις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και μια σειρά από αυτά που φαίνονται ως «ενδιαφέροντα» με αλφαβητική σειρά, όπως αρχιτεκτονική, δημοπρασίες, εξοπλισμό ήχου, αυτοκίνητα, οχήματα και κλινοσκεπάσματα.

Περαιτέρω κάνει κύλιση σε αυτά τα «ενδιαφέροντα» για να δείξει πόσα τονίζονται – και υπάρχουν πολλά. Το βίντεο έχει 2,5 εκατομμύρια προβολές, 311 χιλιάδες likes, 42,7 χιλιάδες κοινοποιήσεις και περισσότερα από 1,7 χιλιάδες σχόλια τη στιγμή της σύνταξης.

Και τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια εκφράζουν το απόλυτο σοκ με αυτό που βρήκαν όταν το δοκίμασαν οι ίδιοι.

gazzetta.gr