Η Ζέττα Μακρή σε διήμερη επίσκεψη στην Καστοριά

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Καστοριά, με αφορμή την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στην τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.
Η κ. Μακρή συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θοδωρή Μαρδίρη καθώς και με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ. Ξανθόπουλο και κ. Βασιλειάδου, αντίστοιχα, και συζήτησαν, εκτενώς, εκπαιδευτικά ζητήματα, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και πιο συγκεκριμένα την Καστοριά.

Κύριος άξονας των συζητήσεων ήταν τα ζητήματα εκπαιδευτικής επικαιρότητας και η αντιμετώπισή τους, ενώ συζητήθηκαν λεπτομερώς και αναδείχθηκαν σημαντικά σημεία για την επόμενη ημέρα της εκπαίδευσης μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Η Υφυπουργός Παιδείας στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις προτάσεις των εκπαιδευτικών λειτουργών για θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως αυτά των σχολικών υποδομών.

Η κυρία Μακρή ευχαρίστησε τα στελέχη της εκπαίδευσης για την αναλυτική ενημέρωση και την εποικοδομητική συνεργασία και δεσμεύτηκε να επιστρέψει σύντομα στην περιοχή, προκειμένου να επισκεφτεί σχολεία και να συνομιλήσει με δασκάλους και καθηγητές, εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και, φυσικά, με τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας της στην Καστοριά, η Υφυπουργός Παιδείας πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Καστοριάς κ. Βασίλη Βελλίδη και μέλη της Δ.Ε.Ε.Π, πολλοί από τους οποίους είναι εκπαιδευτικοί.
Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και το ενδιαφέρον μονοπώλησαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Σε επιμορφωτική διημερίδα εκπαιδευτικών στα Τρίκαλα


Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στην επιμορφωτική διημερίδα εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Human Rights for beginners 2” στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό New Wrinkle, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του 8ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων.
Μια επιμορφωτική δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης “Free to Speak, Safe to Learn – Democratic Schools for All” με την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού.

Παρόντες στη διημερίδα ήταν, επίσης, οι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Θανάσης Λιούτας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάρδας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από το Υπουργείο Εξωτερικών κ. Μοσχώφ, η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων κ. Λεβέντη, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Ξυνοπούλου, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ κ. Τρικάλης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Τρικάλων κ. Τρέλλης, ο Γραμματέας κ. Κουτσονάσιος και ο Πρόεδρος της Δημ.Τ.Ο. Τρικάλων κ. Τσιμπίδας.

Η κ. Μακρή ανέφερε στον χαιρετισμό της: «Επιβραβεύω με κάθε ευκαιρία τη διαρκή προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας για εξέλιξη, αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων, των εκπαιδευτικών μοντέλων και των παιδαγωγικών πρακτικών, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τάσεις.
Δράσεις σαν κι αυτές αποτελούν απόδειξη της βέλτιστης εκπαιδευτικής πρακτικής που έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα του νέου ανοιχτού σχολείου, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και εξοικειώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Δημοκρατικού Πολίτη.
Το Υπουργείο Παιδείας, από φέτος, προωθεί δραστηριότητες που ενισχύουν τη σύγχρονη παιδαγωγική μεθοδολογία για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η διαµόρφωση του ενεργού πολίτη μπορεί να πραγματωθεί μέσα στο σχολείο.
Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να ευαισθητοποιούνται ως προς την πολιτική τους ιδιότητα, να κινητοποιούνται και να συμμετέχουν ατομικά αλλά και συλλογικά σε δράσεις και εκδηλώσεις, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να εκφράζουν και να ανταλλάσσουν απόψεις, να γίνονται εθελοντές και να προετοιμάζονται για τη μελλοντική συμβολή τους στην κοινωνία ως υπεύθυνοι, ενεργοί και δημοκρατικοί πολίτες, που με κριτική σκέψη θέλουν και μπορούν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους.
Για τον λόγο αυτό, είναι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας η δημιουργία διασυνοριακού, βιώσιμου και μακρόβιου εκπαιδευτικού Δικτύου, το οποίο προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και μαθητριών και προασπίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη διαπολιτισμική κατανόηση».
Η Υφυπουργός Παιδείας επιβράβευσε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, βράβευσε την ομάδα που κατέθεσε την αρτιότερη πρόταση και τόνισε τη σημασία της συνεργατικότητας, του ομαδικού πνεύματος και της δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών, που αναδεικνύουν το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων και τη βιωματική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων.