Το νέο ρωσικό όπλο στον πόλεμο που «τρέμει» η Ευρώπη

Αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, «κλείνοντας» τη διήμερη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες κάνοντας εκτενή αναφορά στα νέα κοινοτικά κονδύλια προς το Κίεβο, την πορεία του πολέμου και τις «αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που στρέφονται κατά αμάχων και βασικών υποδομών της χώρας.

Βέβαια δεν το έκαναν μόνο από αλληλεγγύη προς τον ταλαιπωρημένο ουκρανικό λαό. Η νέα ρωσική επίθεση, με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, επαναφέρει στο προσκήνιο έναν από τους μεγαλύτερους φόβους που έχει η πολιτική Ευρώπη, σε ένα διάστημα που η απήχηση των περισσότερων κυβερνήσεων δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της: τις προσφυγικές ροές.

Είναι κάτι για το οποίο τους προειδοποίησε ευθέως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την παρέμβαση του και το οποίο είχαν ήδη επισημάνει και πολλοί πολιτικοί αναλυτές. Η επιλογή της Ρωσίας να στοχοποιήσει αμάχους και κυρίως να πλήξει ζωτικές υποδομές, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, λίγο πριν το χειμώνα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργήσει ένα νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων.

Συναγερμός για νέο κύμα εξόδου

«Η Ρωσία έχει ήδη επιδεινώσει τις κοινωνικές συνθήκες στις χώρες σας και θέλει να καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη πυροδοτώντας ένα νέο κύμα προσφύγων» επεσήμανε ο Ζελένσκι.

Μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα και την μετακίνηση του ουκρανικού πληθυσμού προς τα ανατολικά, την περασμένη άνοιξη, οι ροές είχαν σταθεροποιηθεί. Μάλιστα, πολλοί Ουκρανοί, οικογένειες που είχαν χωριστεί, επέστρεψαν και πάλι στις εστίες τους, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και το Κίεβο, καθώς η ηρεμία είχε επανέλθει και μαζί της μια υποτυπώδης κανονικότητα.