Το επίκαιρο κουβαλάει βαρύ ιστορικό φορτίο- Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χ. Αθανασιάδη (εικόνες)

Καθημερινά συμβάντα αλλά και εθνικοί μύθοι, ήρωες, επέτειοι και μνημονικοί τόποι, περιλαμβάνονται  στο βιβλίο του Χ. Αθανασιάδη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο Σαράτση.  Στο  βιβλίο “Η μνήμη και η πόλις. 40+1 Δημόσιες Ιστορίες” παρουσιάζονται οι λόγοι και οι τρόποι που κάποιες μνήμες αποτέλεσαν δημόσια ιστορία, ενώ άλλες αφέθηκαν στη λήθη, όπως συνέβη με τις διαιρεμένες, τραυματικές μνήμες. Αναφέρεται στο τι είναι δημόσια ιστορία και το ρόλο του δημόσιου ιστορικού και τις δυνατότητες παρέμβασής του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

“To επίκαιρο κουβαλάει συχνά βαρύ ιστορικό φορτίο» λέει ο ιστορικός Χάρης Αθανασιάδης. Διδάσκοντας Δημόσια Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύνοντας το ομώνυμο και δημοφιλές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς και τις διόδους μέσα από τις οποίες η Ιστορία διαχέεται στην κοινωνία.

Τα κείμενα του βιβλίου ξεκινούν πράγματι από συμβάντα της επικαιρότητας, αλλά ύστερα πάνε πίσω και ανασύρουν ομόλογα γεγονότα, τα πιο κρίσιμα, εκείνα που προκάλεσαν σκληρές αντιπαραθέσεις στη δημόσια σφαίρα και άφησαν βαθύ αποτύπωμα στη συλλογική μας μνήμη. Έτσι, ενθέτοντας το συγκαιρινό στον μακρό χρόνο, μπορούμε να κατανοήσουμε τη λογική του και να αποτιμήσουμε την αξία του ώστε να ορίσουμε συνειδητά τη στάση μας απέναντί του.

Οι Μήτσος Μπιλάλης (ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Αννίτα Πρασσά (δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας), ο Κώστας Μανωλίδης (αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ ) και ο συγγραφέας, μίλησαν για  εκείνα τα ίχνη του παρελθόντος που αναδείχθηκαν σε σύμβολα, για εκείνα που ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί.  Οι δημόσιες ιστορίες όπως ειπώθηκε θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων, μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάποτε ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη. Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος – οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονο σε αυτές.

Τη συζήτηση συντόνισε  η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος, πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Ε.Α.