Γ. Ζώγας: Μείζον ζήτημα η μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην οικιστική ζώνη Αλμυρού

Του Γιώργου Ζώγα

Υποψήφιου δημάρχου Αλμυρού -Περιφερειακού Συμβούλου
Την 1η Μαΐου ξεκίνησε επίσημα η φετινή Αντιπυρική Περίοδος. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθώ από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα για το πως διαμορφώνεται το επιχειρησιακό περιβάλλον στην περιοχή του Δήμου μας, επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις του Κλιμακίου στην Τεχνική Βάση Δρυμώνα.
Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω υψηλό επίπεδο ετοιμότητας από το σύνολο των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν στην περιοχή ευθύνης που περικλείει τον Δήμο μας. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώθηκε με εμφατικό τρόπο σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Άσκηση Ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δρυμώνα «ΙΑΠΕΤΟΣ 2023» την προηγούμενη εβδομάδα. Μία δράση επαγγελματικά οργανωμένη και πολυεπίπεδη σε ότι αφορά το επιχειρησιακό της υπόβαθρο.
Είναι χρέος μου να επισημάνω κάποια σημαντικά δεδομένα τα οποία αναδείχθηκαν, απόρροια της εποικοδομητικής συζήτησης που είχα στο Κλιμάκιο και με γνώμονα την ανάγκη επίλυσής τους πριν εισέλθουμε για τα καλά στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου:
Ενώ από πλευράς Πυροσβεστικής έχουν πραγματοποιηθεί όλες αυτές οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που ανέδειξαν παραλείψεις στο επίπεδο πρόληψης, υφίστανται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις σε κρίσιμους επιχειρησιακά τομείς, ευθύνης του Δήμου και του Δασαρχείου:
❗️️Λειτουργικότητα Πυροσβεστικού δικτύου.
❗️️Κατάσταση και ελλείψεις Πυροσβεστικών κρουνών.
❗️Κακή κατάσταση αγροτικού οδικού δικτύου.
❗️Kακή κατάσταση δασικού οδικού δικτύου.
❗️Καθυστέρηση στην συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.
❗️Παράνομες χωματερές σε επικίνδυνες περιοχές.
❗️Αποψίλωση χόρτων σε οικόπεδα εντός οικισμού, με ευθύνη ιδιοκτητών και επίβλεψη του Δήμου.
Αποτελεί μείζον ζήτημα η αναβάθμιση και μεταφορά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην μεγαλύτερη οικιστική ζώνη του Δήμου μας, στην πόλη του Αλμυρού. Πρόκειται για ένα Κλιμάκιο το οποίο αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών από κάθε άλλη Πυροσβεστική Υπηρεσίας σε ολόκληρο τον Νομό Μαγνησίας. Μάλιστα, ενημερώθηκα από τα στελέχη του Κλιμακίου ότι στον Αλμυρό, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια αντιμετωπίστηκε το 50% του συνόλου των πυρκαγιών της Μαγνησίας!! Η άστοχη μετεγκατάσταση του Κλιμακίου από τον Αλμυρό στην Δρυμώνα το 2017, θα πρέπει να αναστραφεί, με γνώμονα την ασφάλεια της ζωής και περιουσίας όλων των Δημοτών του Αλμυρού μας.
Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου είναι δυστυχώς γερασμένος και σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρημένος, λόγω των πολλών πυρκαγιών όλα αυτά τα χρόνια. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου και πολιτικά.
Η διαμόρφωση ισχυρών δομών Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο μας, αποτελεί για εμένα και τον συνδυασμό μας, σημαντική προτεραιότητα. Η παρουσίαση των βασικών αξόνων του Προγράμματός μας, θα καταδείξει περίτρανα την πρόθεσή μου να θέσω σε πρώτο πλάνο την διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Δημοτών μας.
Επειδή ωστόσο η πρώτη ζώνη πρόληψης είμαστε εμείς οι πολίτες. Προτρέπω όλους να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης του κινδύνου δασικών πυρκαγιών. Με ευθύνη και σύνεση, ακολουθούμε κατά γράμμα τους περιορισμούς των Πυροσβεστικών Διατάξεων και ενεργούμε πάντα με τρόπο ασφαλή στις δουλειές μας προκειμένου να περιορίσουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο.