«Δεν είμαι και περήφανος αλλά…»: Έξι Έλληνες εξηγούν την ψήφο τους

Πώς σχολιάζουν την ευρεία νίκη της ΝΔ έξι Έλληνες
Σαρωτική η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής επί του ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η τραγωδία στα Τέμπη δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα, αντίθετα από ό,τι αναμενόταν και έξι Έλληνες εξηγούν στον Guardian τι ψήφισαν και γιατί.

Η σταθερότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι το κύριο επιχείρημα των ψηφοφόρων της ΝΔ, τα σκάνδαλα και οι κοινωνικές ανισότητες αυτό των ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν είμαι και περήφανος αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή»
«Σοκαρίστηκα από το αποτέλεσμα, είναι σχεδόν ιστορικό. Ψήφισα Νέα Δημοκρατία γιατί πρακτικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Τοποθετούμαι στο κέντρο ή στην κεντροαριστερά οπότε το να ψηφίσω ΝΔ δεν είναι και κάτι για το οποίο νιώθω περήφανος αλλά τα τελευταία 4 χρόνια, ο πρωθυπουργός έφερε επενδύσεις στη χώρα, άνοιξαν δουλειές και οι μισθοί αυξήθηκαν, έστω και οριακά. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία δούλεψε σκληρά για τον εκσυγχρονισμού του Δημοσίου με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών. Και νομίζω ότι είναι καλύτερη μια κυβέρνηση πλειοψηφίας παρά ένας συνασπισμός» λέει ο 32χρονος Vittorio Mattioli, επιμελητής κειμένων και ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης στην Αθήνα.

«Το βασικό πρόβλημα με την ψήφο στον Μητσοτάκη είναι ότι δεν είναι όλοι στο κόμμα του τόσο κεντρώοι όσο ο ίδιος, και υπάρχουν πολιτικοί που είναι αρκετά ακροδεξιοί. Βέβαια, αυτό ισχύει και για τα άλλα κόμματα» καταλήγει.

«Ψήφισα κατά της ΝΔ και των σκανδάλων της»
«Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς λόγους και όχι απλά επειδή είμαι υποστηρικτής του. Και βέβαια απογοητεύτηκα για το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη διαφορά, και ποιος το περίμενε;» διερωτάται ο Αλέξανδρος, 34 ετών, ακαδημαϊκός.

«Ας αναφέρω μόνο μερικούς λόγους για τους οποίους ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση πιάστηκε να κατασκοπεύει πολιτικούς και δημοσιογράφους, δεν υπάρχουν κονδύλια για την υγεία και την παιδεία. Το δυστύχημα με το τρένο, η ελευθερία του Τύπου –ένας βασικός λόγος για το οποίο οι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα ή δεν θεωρούν κανέναν υπεύθυνο για όλα αυτά, οι απωθήσεις των προσφύγων και η αστυνομική βία» καταλήγει.

«Απογοητευτική η χαμηλή συμμετοχή»
«Ήταν η πρώτη φορά που ψήφισα στις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς πήρα πέρυσι την υπηκοότητα, έπειτα από 40 χρόνια εδώ. Δεν εξεπλάγην από το αποτέλεσμα, πίστευα ότι θα κέρδιζε εύκολα ο Μητσοτάκης» λέει η 67χρονη Lesley, συνταξιούχος στη Χαλκιδική.

«Ψήφισα τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνών με όλο το πρόγραμμά του, αλλά θέλω η χώρα να επιστρέψει σε μια πιο σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση με μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Οι φτωχοί και οι μεσαία τάξη υπέφερε πολύ από την οικονομική κρίση και εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιά προβλήματα για τους περισσότερους» εξηγεί.

«Ήταν αποκαρδιωτική η χαμηλή συμμετοχή και δείχνει την κούραση των ανθρώπων» καταλήγει η Lesley.

«Ανησυχώ ότι θα αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες»
«Ψήφισα ΜέΡΑ25. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε τόσο χαμηλό ποσοστό και στεναχωρήθηκε που το ΜέΡΑ25 δεν μπήκε στη Βουλή. Τουλάχιστον το ΚΚΕ αύξησε το ποσοστό του, οπότε μπορεί να υπάρξει κάποιο αντίπαλο δέος. Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω στον δεύτερο γύρο» λέει η 24χρονη Γεωργία Βούκα από τη Θεσσαλονίκη.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι έχει και μεγάλη σημασία ποιο κόμμα θα κερδίσει, το σύστημα δεν φαίνεται να αλλάζει και πολύ. Σκέφτηκα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ για να αποδυναμώσω τη ΝΔ, την οποία θεωρώ ως τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με απογοήτευσε και ακούγοντας μια ομιλία του Βαρουφάκη, ψήφισα ΜέΡΑ25.

«Θέλω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον […] ανησυχώ ότι οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν και οι συμπολίτες μου θα καταλήξουν απαθείς, να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και το σπίτι τους» καταλήγει η Γεωργία.

«Μετά τη ΝΔ το χάος»
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο. Θεωρώ ότι ο Μητσοτάκης είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για τη χώρα. Ήταν πολύ εύκολη απόφαση για ‘μένα καθώς η επιλογή είναι Νέα Δημοκρατία ή χάος» λέει η 39χρονη Τίνα, δικηγόρος.

«Η ψήφος δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική ιδεολογία αλλά και με τους πολιτικούς. Το ηθικό τους υπόβαθρο, την τεχνογνωσία, τον ρεαλισμό και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Ο Μητσοτάκης μπορεί να μην είναι ιδανικός, αλλά φέρνει αποτελέσματα» λέει.

«Αν και είμαι πιο κοντά στον σοσιαλισμό, θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται κυρίως για την κρίση του χρέους. Γι’ αυτό δεν τους εμπιστεύομαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015 και αυτό λέει πολλά» καταλήγει η Τίνα.

«Ψήφισα Νέα Δημοκρατία για την οικονομία»
«Ανήκω στην κεντροαριστερά αλλά ψήφισα με βαριά καρδιά Νέα Δημοκρατία. Και ο λόγος είναι η οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ οικονομικά τα τελευταία χρόνια και σε αντίθεση με την καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία 4ετία της ΝΔ υπήρξε εντυπωσιακή ανάκαμψη» εξηγεί ο 67χρονος Χαράλαμπος.

Πηγή: in.gr