Συνέντευξη Γιώργου Ζώγα: Διεκδικώ τον Δήμο Αλμυρού για να ενώσω δυνάμεις και πολίτες

Με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ζώγας έκρινε πως ηρθε η ώρα να “χαλάσει την σούπα για δύο” και αποφάσισε να διεκδικήσει τον Δήμο Αλμυρού. Πιστεύει πως δεν αξίζει στον Αλμυρό να στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν χωρίς να σχεδιάζει τίποτα για το μέλλον. “Είναι πολλοί οι λόγοι που με οδηγούν στην υποψηφιότητα αυτή, εφόσον πάρα πολλοί και πολλές συμφωνούμε πως έφτασε η ώρα κάτι να αλλάξει στον τόπο μας προς το καλύτερο”, δηλώνει. Τονίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια, είναι κοινός τόπος και ανομολόγητο κοινωνικό μυστικό ότι ο Δήμος Αλμυρού έχει καταστεί το απόπαιδο της Μαγνησίας και δηλώνει πως στόχος του είναι η συνένωση πολιτών και δυνάμεων.

Ξεκινώντας, δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την “κλασική” ερώτηση. Για ποιο λόγο κατέρχεσθε ως υποψήφιος Δήμαρχος Αλμυρού;

Απολύτως εύλογη η ερώτηση. Θα πάρετε εύκολα την απάντηση, αν απευθυνθείτε στους δημότες του Αλμυρού. Το τέλμα και η στασιμότητα στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας για τα τελευταία πολλά χρόνια, η κοινωνική, οικονομική, παραγωγική, αναπτυξιακή οπισθοχώρηση του τόπου και ο μαρασμός των ανθρώπων του, η ραγδαία πληθυσμιακή του συρρίκνωση ως συνέπεια όλων των παραπάνω και η φυγή της νεολαίας του, της πιο ενεργής και δυναμικής μερίδας του πληθυσμού, προς την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μας κινητοποιούν μαζί με πολλούς ενεργούς δημότες να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να μπει ένα φρένο στην παρακμή και να θέσουμε τις βάσεις για μια ανοδική -επιτέλους- πορεία. Επομένως, δεν είναι ένας, αλλά πολλοί οι λόγοι που με οδηγούν στην υποψηφιότητα αυτή, εφόσον πάρα πολλοί και πολλές συμφωνούμε πως έφτασε η ώρα κάτι να αλλάξει στον τόπο μας προς το καλύτερο.

Θεωρείτε πως είναι ώριμες οι συνθήκες για την αλλαγή αυτή;

Ποτέ δεν ήταν πιο ώριμες, μάλιστα έχει προχωρήσει τόσο πολύ η ωρίμανση, που ο κίνδυνος της σήψης είναι υπαρκτός (για να μιλήσω μεταφορικά) αν δεν δράσουμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία τώρα. Εδώ και πολλά χρόνια, είναι κοινός τόπος και ανομολόγητο κοινωνικό μυστικό ότι ο Δήμος Αλμυρού έχει καταστεί το απόπαιδο της Μαγνησίας. Μια περιοχή στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, ισαπέχουσα σχεδόν από τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σε μια εύφορη πεδιάδα, με βιομηχανική περιοχή, δίπλα σε αεροδρόμιο και σε λιμάνια, με τον ορεινό όγκο της Όθρυος στα νοτιοδυτικά της και ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα στα ανατολικά της, με μεγάλες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, δεν μπορεί να αφήνεται άλλο στη μοίρα της, να φυτοζωεί και να δίνει καθημερινό αγώνα ύπαρξης. Έφτασε η ώρα να ανοίξουμε τα φτερά μας, να απαιτήσουμε αυτό που μας αξίζει.
Η διαχείριση της μιζέριας, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί επιλογή. Και δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο Αλμυρού;

Το δίλημμα είναι πολύ απλό, αλλά και καίριο. Θα επισφραγιστεί η στροφή στο παρελθόν και θα ολοκληρωθεί η πορεία του Δήμου Αλμυρού προς ένα επαρχιακό κεφαλοχώρι της δεκαετίας του 60, ή θα διεκδικήσουμε επιτέλους αυτό που μας αξίζει, όλοι μαζί, όσοι δε συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη καθημερινότητα του παρόντος και την απουσία κάθε ελπίδας και προοπτικής του μέλλοντος; Ελπίζω να διαλέξουμε σωστά. Κυρίως γιατί εμπιστεύομαι το κριτήριο των δημοτών, που μπορούν να διακρίνουν πότε υπάρχουν πράγματι οι δυνατότητες για μια αλλαγή της ζωής και του τόπου τους προς το καλύτερο. Θεωρώ πως αυτή τη φορά, θα δώσουν μια ευκαιρία στον τόπο τους και στα παιδιά τους. Η προσπάθειά μας, αυτήν ακριβώς την ελπίδα και το όραμα φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο. Να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και να πιστέψει πως είναι αποκλειστικά στο χέρι του να ζήσει σε έναν Δήμο του 21ου αιώνα και όχι των μέσων του 20ου.

Είστε διατεθειμένος να συνενώσετε δυνάμεις με κάποιο άλλο σχήμα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο;

Ποτέ δεν διεκδικήσαμε το μονοπώλιο της αλήθειας, ούτε τη διαχείριση κανενός είδους αυθεντίας. Κάθε πρόταση που συντείνει στον ίδιο στόχο με αυτόν που εμείς έχουμε θέσει, της ανάταξης του τόπου και των ανθρώπων του, είναι καλοδεχούμενη. Εξάλλου, δεν υπάρχει η πολυτέλεια κανενός είδους αποκλεισμού, ούτε βέβαια και είναι στη φιλοσοφία μας κάτι τέτοιο. Επομένως, με ενδιαφέρον εξετάζουμε κάθε προσπάθεια αληθινά αναγεννητική για τον Δήμο μας, θεωρώ όμως πως είναι κάπως πρόωρη η ερώτησή σας, γιατί το τέλος του μήνα αργεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε το Σχέδιό μας, το Πρόγραμμά μας, τις προτάσεις και τις ιδέες μας να καταθέσουμε στους δημότες. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να ανοίξει ο διάλογος με βάση αυτές για το μέλλον του τόπου μας, είναι καλοδεχούμενοι. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, το αντιλαμβάνεσθε.

Θα καταφέρετε να πετύχετε τους στόχους σας, με δεδομένο ότι το κλίμα έχει πολωθεί ;

Τα μηνύματα των δημοτών που δέχομαι από κάθε γωνιά του Δήμου Αλμυρού, με οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά αυτοί που έχουν πάρει την απόφαση να αλλάξει πραγματικά σελίδα ο τόπος μας. Είδαμε -επί δεκαετίες- τα αποτελέσματα της ψήφου ανάθεσης, της “κατ΄εντολήν” ή “κατ΄επιταγήν” ψήφου. Μας οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο. Ήρθε λοιπόν η ώρα, η ψήφος μας να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες, τα προβλήματα και τα όνειρα των συνδημοτών μας που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους και να μεγαλώσουν με ελπίδα τα παιδιά τους. Είμαι πολύ αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε, το αξίζουν οι Αλμυριώτισσες και οι Αλμυριώτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ