ΑΠΘ: Πώς θα επιλέξουμε το αυγό που θα βγει νικητής στο τσούγκρισμα

Ενώ όλοι ψάχνουν με το… μάτι ποιο αυγό ενδέχεται να είναι το πιο σκληρό και θα σπάσει τα υπόλοιπα, υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «ποιο αυγό να διαλέξω» και τη δίνουν επιστήμονες του ΑΠΘ.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έχει δύο πρωταγωνιστές στο οικογενειακό τραπέζι μετά την Ανάσταση: τη μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών.

Και ενώ όλοι ψάχνουν με το… μάτι ποιο αυγό ενδέχεται να είναι το πιο σκληρό, που θα σπάσει τα υπόλοιπα, υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «ποιο αυγό είναι πιο σκληρό για να το διαλέξω».

Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκανε τις πράξεις και κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα, για το ποια αυγά είναι αυτά που κερδίζουν στο τσούγκρισμα.

Όταν παίζουμε… επίθεση

  • Επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους αυγό. Τα μεγάλα αβγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία.
  • Προσέχουμε το αυγό να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπυλωτή, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.
  • Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα το τσουγκρίσουμε. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει.

 

 

Όταν παίζουμε άμυνα

  • Στην περίπτωση που χτυπούν το δικό μας αυγό, το τυλίγουμε απαλά με χέρι μας, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στο εσωτερικό του, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω.
  • Όταν δεχόμαστε την κρούση, δεν θα πρέπει να στηρίζουμε κάπου το χέρι μας (π.χ. σε κάποιο τραπέζι), αλλά να βρίσκεται στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα, κατεβάζουμε λίγο προς τα κάτω το χέρι, σαν να ακολουθούμε την κίνηση αυτού που χτυπάει.

news247.gr