Διακοπές εν όψει

Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Ντάλα καλοκαίρι. Λίγες μέρες διακοπών μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι μία όαση χαράς για να ξεχάσουμε τα βάσανα και τους καημούς γι’ αυτά που περάσαμε αλλά και γι’ αυτά που έρχονται στο εγγύς μέλλον.
Καλός προορισμός είναι το ανατολικό Πήλιο χωρίς πολλά έξοδα για μεταφορικά και καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Όσο για το φαγητό προς το παρόν υπάρχουν τα πάντα. Από φρουτοφαγία και γενικά μεσογειακή διατροφή μέχρι και κρεατοφαγία ελεύθερου κυνηγιού αλλά και βιομηχανικής παραγωγής εδέσματα. Μέχρι και οι αλεπούδες μας πήραν χαμπάρι και σε καθημερινή βάση σαν οικόσιτα ζώα μας επισκέπτονται σαν guest star, επιδιώκοντας το αυτονόητο, μια μπουκιά ψωμί. Τόσο η φωτογραφία όσο και το μικρό video με τους ήχους του “el condor pasa” δείχνουν ότι στη φύση αλλάζουν τα πάντα. Άγρια ζώα μετατρέπονται σε ήμερα γιατί όχι και το αντίστροφο. Θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ!
Ένας επίδοξος τουρίστας φροντίζει για την υγεία του και την ασφάλειά του περισσότερο από κάθε τι άλλο. Μας ενημέρωσαν ότι μάστιγα των ημερών είναι οι μέδουσες της θάλασσας και τα απαραίτητα φάρμακα βρίσκονται σε αφθονία στα ελληνικά φαρμακεία. Από μαγειρική σόδα μέχρι ότι φανταστεί ο νους σας.

Με περίσσεια αντισταμινικών φαρμάκων στο σακίδιο, ίσως να χρειαστεί και κάποιος συνάνθρωπός σου, ξεκινάς την καλοκαιρινή σου περιπέτεια.
Μία μαγευτική ανατολή ηλίου, ένα μπάνιο σε ήρεμα νερά, ένα σπέσιαλ ποτό σε ένα beach bar σου δίνουν την ψευδαίσθηση της καλοπέρασης, προσπερνώντας στιγμιαία ότι κάπου στον κόσμο χάνονται ζωές από πολεμικές επιχειρήσεις που καθοδηγούνται από ανόητους συνανθρώπους μας, μόνο και μόνο για να κερδίζουν χρήματα από την πώληση όπλων ή να επιβάλουν τον νόμο του ισχυρού.

Και να ήταν μόνο αυτό. Καθημερινά χάνονται ανθρώπινες ζωές, λόγω covid-19, τόσες που κάποτε και για τις ανάγκες της χαλιναγώγησης της ανθρώπινης μάζας, οδηγούσαν σε σκληρό λόκ ντάουν.
Αφού λοιπόν ξοδέψαμε τις λιγοστές ημέρες για να ξεχάσουμε την ανθρώπινη ύπαρξή μας, ήρθε η ώρα του απολογισμού για τις διακοπές που επιλέξαμε.
Ψάχνουμε στο σακίδιο και βλέπουμε ότι τόσο η μαγειρική σόδα αλλά και τα αντισταμινικά φάρμακα δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου.

Πουθενά δεν ακούστηκε ότι κάποια μέδουσα δημιούργησε πρόβλημα σε κανέναν μέσα σε αμέτρητες παραλίες και χιλιάδες κολυμβητές. Κάποιος θα έλεγε ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα. Και πράγματι έτσι είναι. Γιατί όμως τόσος ντόρος για τις μέδουσες της θάλασσας; Κάτι μου θυμίζει από ένα μήνυμα που έλαβα πριν μερικές μέρες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Κλείστηκα στο σπίτι με την ικανοποίηση ότι έχω ένα ασφαλές κατάλυμα αλλά επικίνδυνα φαινόμενα δεν είδα. Για να απαλλαγούν οι άρχοντες από την ευθύνη ρίχνουν μία ανακοίνωση για να λένε εκ των υστέρων εμείς σας προειδοποιήσαμε. Πίσω από τις αθώες σκέψεις πρέπει να διακρίνουμε και τις ανθρώπινες μέδουσες (ανθρώπινα πιράνχας τα έλεγε κάποτε ο Κυριάκος Διακογιάννης) που απομυζούν την τσέπη των αθώων πολιτών, στερούν τα απαραίτητα για την επιβίωση, γιατί έχουν μάθει τον τρόπο να εκφοβίζουν την κοινωνία.

Είναι και αυτός ένας τρόπος να γεμίζουν τα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών, αφού η ελληνική δικαιοσύνη μας έδειξε ότι, η υποτιθέμενη συκοφαντία για την Novartis δεν ήταν συκοφαντία αλλά σκάνδαλο. Η καθημερινή αφαίμαξη και κοροϊδία των πολιτών αποτελούν προτεραιότητα χωρίς αιδώ και συναισθήματα . . .