Συνέντευξη Γιώργος Φουντούλης: Κάθε χρόνο μια Κιθαριστική Ολυμπιάδα θα γεμίζει το Πανθεσσαλικό

Η πόλη του Βόλου υποδέχεται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου εκδηλώσεις για τον  δεύτερο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, στο Ξενοδοχείο Ξενία στις 8 το βράδι.
Πρόκειται για μουσική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τη συμμετοχή της Κιθαριστικής Ορχήστρας του Βόλου και σε επιμέλεια του Γ. Φουντούλη. Στην εκδήλωση θα προβληθούν σε οθόνη, βίντεο της πόλης του Βόλου και της Περιφέρειας γενικότερα, ενώ η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου.
Η Παγκόσμια ημέρα κιθάρας θα εορταστεί φέτος σε 112 χώρες του κόσμου και περισσότερες από 600 πόλεις με αντίστοιχες εκδηλώσεις. Παράλληλα σε κεντρικό σημείο της πόλης θα υπάρχει για ένα τριήμερο ειδικό ενημερωτικό – διαφημιστικό περίπτερο.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός μεν να αναδείξει το μεγαλείο της πόλης και της χώρας μας πρωτοστατώντας στα πολιτιστικά δρώμενα, αφετέρου δε η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί ως θεσμός και κάθε χρόνο να προσελκύει αντιπροσωπείες και κιθαριστικές σχολές από διάφορα μέρη του κόσμου προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Με αφορμή την εκδήλωση τα gegonota.news μίλησαν με τον εμπνευστή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και φημισμένο κιθαρίστα Γιώργο Φουντούλη.

Συνέντευξη: Δημήτρης Ι. Χορταργιάς

Η έμπνευση και η πρωτοβουλία για την ίδρυση και καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας κρύβουν κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία;

Η ιστορία που υποκίνησε την ίδρυση και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, έχει τις ρίζες της στην περιοχή μας. Ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια με τον πρώτο Δάσκαλο της Κιθάρας, τον Χείρωνα Κένταυρο και έκτοτε συνεχίζεται με τον Ορφέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή, και διευρύνεται στα πέρατα του κόσμου.

Είσαι από τους πλέον φημισμένους κιθαρίστες, με πλούσια καλλιτεχνική και εκπαιδευτική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θεωρείς την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας σαν το επιστέγασμα της πορείας σου στο χώρο της τέχνης ;

Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος σίγουρα έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο οι εμπειρίες μου και οι γνωριμίες μου ανά τον κόσμο. Με εμπιστεύτηκαν πολύ σημαντικοί άνθρωποι, κιθαριστές, Φορείς υψηλού κύρους σε 112 χώρες, σε 670 πόλεις, σε ένα μεγαλεπήβολο όραμα, που έμοιαζε σαν ουτοπία… Όλη αυτή η τεράστια αποδοχή με συγκινεί αφάνταστα και γίνεται από μόνη της το επιστέγασμα των υπερβατικών προσπαθειών μου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί ευκαιρία για την πολιτιστική υπόσταση της πόλης. Ο Βόλος είναι έτοιμος να υποστηρίξει και να εξελίξει το προσωπικό σου όραμα ;

Ο συγκεκριμένος θεσμός αναδεικνύει τον Βόλο σε παγκόσμιο κέντρο της κιθάρας. Ο Βόλος είναι πανέτοιμος να προσφέρει παντός είδους υποστήριξη, αρκεί οι τοπικοί φορείς να δείξουν μεγαλοψυχία και να αγκαλιάσουν απεριόριστα αυτόν τον παγκόσμιο πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος ήδη έχει εκτοξεύσει την πόλη μας στην κορυφή. Δεν έχω παράπονο, είμαστε σε καλό δρόμο! Όλοι οι σημαντικοί τοπικοί Φορείς έχουν λάβει θέση υποστήριξης στη φετινή διοργάνωση.

Προσωπικά πως φαντάζεσαι την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας τα επόμενα χρόνια ;

Το Γραφείο Συντονισμού στο Βόλο εργάζεται υποδειγματικά επί 365 μέρες το χρόνο, με σχέδιο και όραμα. Συντονίζουμε και εμψυχώνουμε 112 χώρες, 670 πόλεις. Μέσα σε 2 χρόνια ξεπεράσαμε σε εμβέλεια, χωρίς υπερβολή, ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι θέμα χρόνου να περάσει όλη αυτή η γιγάντια ιδέα στη συνείδηση του κόσμου. Με δυο λόγια: “Τοπικών Φορέων θέλοντος και Θεού επιτρέποντος”, η πόλη μας θα ζει κάθε χρόνο μια Κιθαριστική Ολυμπιάδα που θα γεμίζει το Πανθεσσαλικό Στάδιο από κιθαριστές όλου του κόσμου. Έχουμε στρώσει το έδαφος και όλα είναι πλέον εφικτά, αρκεί η προσπάθεια να είναι συλλογική. Είμαστε από την ίδρυση, από πέρυσι, υπό την αιγίδα της UNESCO. Φέτος είμαστε και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ιδέα μας ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι φέτος γράφτηκε ο Ύμνος της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας από τον Γάλλο Συνθέτη Damien Aribert, με τίτλο “Fly me to Volos” και ηχεί σε 112 χώρες. Το moto της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας είναι το “Fly me to Volos”. Ο Ύμνος των Παγκόσμιων Κιθαριστικών Αγώνων που θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, γράφτηκε από τον διάσημο Γάλλο Συνθέτη Eric Penicaud και έχει τίτλο “The Gallop of Chiron Centaur”. Αγγίξαμε την απόλυτη καταξίωση. Μένει τώρα να την αξιοποιήσουμε.

112 χώρες και 670 πόλεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας ενώνουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού και θετικής ενέργειας. Πως νιώθεις που οι πανανθρώπινες αυτές έννοιες αποτελούν ζητούμενο στις μέρες μας ;

Στην ερώτηση αυτή, την απάντηση ίσως δίνει η Ουκρανία, την οποία θα βραβεύσουμε στην επίσημη εκδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου, στις 8 μμ, στο Domotel Xenia Volos Μέσα στη δίνη του πολέμου, πέντε πόλεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το Μουσικό Σχολείο στην πόλη Λβιβ, διοργάνωσαν εντυπωσιακές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού. Με το παράδειγμα της Ουκρανίας νιώθω ότι ο στόχος μας μπορεί και να δικαιώνεται. Η δημοφιλία της κιθάρας και η δύναμη της Μουσικής, ίσως μπορούν να ωθήσουν την ανθρωπότητα σε μια πιο ευαισθητοποιημένη και πολιτισμένη οπτική.

Ο Γιώργος Φουντούλης δραστηριοποιείτε ως Σολίστ – Καθηγητής Κιθάρας, Συνθέτης, Συγγραφέας, Ωδειάρχης, Manager πολιτιστικών events. Είναι πατέρας , σύζυγος, διανοούμενος και άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες. Σε ποια σειρά θα έβαζες τις ιδιότητές σου αρχίζοντας από την πιο σημαντική;

Μέσα από οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιαδήποτε σειρά κι αν προκύπτει, λειτουργώ πάντα με τον ίδιο συναισθηματικό, καρδιακό και αγαπητικό τρόπο. Είμαι ταυτόσημος με την κιθάρα… Η οποία κιθάρα είναι το μόνο όργανο που όταν παίζουμε ακουμπάει κατευθείαν στην καρδιά… Η συνέχεια της καρδιάς είναι η κιθάρα… και στη συνέχεια είμαι εγώ…

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "WORLD GUITAR DAY 18 OCTOBER CENTRAL COORDINATION OFFICE VOLOS GREECE"