Κουρασμένη πωλήτρια την παραμονή των Χριστουγέννων – Το διαχρονικό έργο του Norman Rockwell

Από τις 321 εικόνες που δημιούργησε ο Rockwell για το εξώφυλλο του The Saturday Evening Post κατά τη διάρκεια σχεδόν 50 ετών, πολλές ανέφεραν τα Χριστούγεννα ως θέμα τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του έργου “ Tired Salesgirl την Παραμονή των Χριστουγέννων “ που πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στις 16 Νοεμβρίου του 2018 για 4,335,000 USD.

Norman Rockwell θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους εικονογράφους των μέσων του εικοστού αιώνα, καθώς και ένας από τους πιο εμβληματικούς Αμερικανούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Πριν από τη δεκαετία του 1960, ο Rockwell έγινε γνωστός ως καλλιτέχνης εξωφύλλου για το “The Saturday Evening Post”. Όταν άρχισε να δημιουργεί παραγγελίες για το περιοδικό, το έργο του έφτασε σε εκατομμύρια Αμερικανούς, συγκινημένοι από την εξυπνάδα και τη ζεστασιά του καλλιτέχνη.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1894, ο Norman Rockwell ήθελε πάντα να γίνει καλλιτέχνης. Σε ηλικία 14 ετών, l γράφτηκε σε μαθήματα τέχνης στο The New York School of Art (πρώην The Chase School of Art). Δύο χρόνια αργότερα, το 1910, άφησε το γυμνάσιο για να σπουδάσει τέχνη στην Εθνική Ακαδημία Σχεδίου. Σύντομα μεταγράφηκε στο The Art Students League, όπου σπούδασε με τον Thomas Fogarty και τον George Bridgman. Οι οδηγίες του Fogarty στην εικονογράφηση προετοίμασαν τον Rockwell για τις πρώτες εμπορικές του παραγγελίες. Από τον Bridgeman, ο Rockwell έμαθε τις τεχνικές δεξιότητες στις οποίες βασίστηκε σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα του.

Ο Rockwell βρήκε την επιτυχία νωρίς. Ζωγράφισε την πρώτη του παραγγελία με τέσσερις χριστουγεννιάτικες κάρτες πριν από τα δέκατα έκτα γενέθλιά του. Ενώ ήταν ακόμη στην εφηβεία του, προσλήφθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Boys` Life, της επίσημης έκδοσης των Boy Scouts of America και ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ανεξάρτητου επαγγελματία εικονογραφώντας διάφορες εκδόσεις νέων.

Σε ηλικία 21 ετών, η οικογένεια του Rockwell μετακόμισε στο New Rochelle της Νέας Υόρκης, μια κοινότητα της οποίας οι κάτοικοι περιλάμβαναν διάσημους εικονογράφους όπως ο JC και ο Frank Leyendecker και ο Howard Chandler Christy. Εκεί, ο Rockwell δημιούργησε ένα στούντιο με τον σκιτσογράφο Clyde Forsythe και παρήγαγε έργα για περιοδικά όπως το Life, το Literary Digest και το Country Gentleman. Το 1916, ο 22χρονος Rockwell ζωγράφισε το πρώτο του εξώφυλλο για το The Saturday Evening Post, το περιοδικό που θεωρείται από τον Rockwell ως το «μεγαλύτερο show window στην Αμερική». Τα επόμενα 47 χρόνια, άλλα 321 εξώφυλλα του Rockwell θα εμφανίζονταν στο εξώφυλλο του Post. Επίσης το 1916, ο Rockwell παντρεύτηκε την Irene O`Connor. Χώρισαν το 1930.

Οι δεκαετίες του 1930 και του 1940 θεωρούνται γενικά οι πιο γόνιμες δεκαετίες της καριέρας του Rockwell. Το 1930 παντρεύτηκε τη δασκάλα Mary Barstow, και απέκτησαν τρεις γιους. Η οικογένεια μετακόμισε στο Άρλινγκτον του Βερμόντ το 1939 και το έργο του Rockwell άρχισε να αντικατοπτρίζει την αμερικανική ζωή της μικρής πόλης.

Το 1943, εμπνευσμένος από την ομιλία του Προέδρου Franklin Roosevelt στο Κογκρέσο, ο Rockwell ζωγράφισε τους Four Freedoms πίνακες. Αναπαράχθηκαν σε τέσσερα συνεχόμενα τεύχη του The Saturday Evening Post με δοκίμια σύγχρονων συγγραφέων. Οι ερμηνείες του Rockwell για την Ελευθερία του Λόγου, την Ελευθερία στη Λατρεία, την Ελευθερία από Θέληση και την Ελευθερία από τον Φόβο αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς. Τα έργα περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την Post και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και, μέσω της πώλησης πολεμικών ομολόγων, συγκέντρωσαν περισσότερα από 130 εκατομμύρια δολάρια για την πολεμική προσπάθεια.

Rockwell & Christmas

Η ιδέα ενός «Norman Rockwell Christmas» είναι αυτή που έχει αποκρυσταλλωθεί στην αμερικανική κουλτούρα. Οι αμερικανικές διακοπές, και τα Χριστούγεννα ειδικότερα, έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην καριέρα του Rockwell, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της εικονογραφίας του να παραμένει κεντρική στη δημοφιλή αντίληψη των διακοπών σήμερα.

Η συχνή δέσμευση του Rockwell με τα Χριστούγεννα ως θέμα οφείλεται εν μέρει στη σημαντική επαγγελματική του σχέση με το The Post. Το 1899, ο συντάκτης της έκδοσης, George Horace Lorimer, άρχισε να παρακολουθεί τις μεγάλες αμερικανικές γιορτές αναθέτοντας σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ειδικές εικόνες εξωφύλλου για τον εορτασμό τους. Από αυτή την οδηγία γεννήθηκαν μοτίβα όπως τα μωρά της Πρωτοχρονιάς του JC Leyendecker και οι χαρούμενοι Άγιοι Βασίληδες του Rockwell. Ο Rockwell δημιούργησε επίσης διαφημίσεις με θέμα τα Χριστούγεννα για πολλές εξέχουσες αμερικανικές εταιρείες.

NORMAN ROCKWELL, ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ 5.000.000–7.000.000 $.

O Rockwell προσπαθούσε συνεχώς να εμποτίσει τους πίνακές του με μια έντονη αίσθηση αυθεντικότητας. Πρόκειται για πίνακες με θέματα  από τη ζωή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι πιο περίπλοκες συνθέσεις του καλλιτέχνη ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες και σκηνοθετημένες παραγωγές. Το 1937, με την ενθάρρυνση μιας νεότερης γενιάς εικονογράφων, ο Rockwell άρχισε ομοίως να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να βοηθήσει στο σχεδιασμό σύνθεσης. Τυπικά ξεκίνησε τη δημιουργική διαδικασία σκιαγραφώντας τη σκηνή όπως τη φανταζόταν. Μόνο αφού είχε συλλέξει τα κατάλληλα στηρίγματα, είχε επιλέξει τα μοντέλα που επιθυμούσε και αναζητούσε τις τοποθεσίες που απαιτούνται για να πετύχει την σκηνή που θέλει, θα ξεκινούσαν οι συνεδρίες φωτογραφίας στο στούντιό του ή αλλού στον χώρο του ξενοδοχείου. Ο Rockwell σπάνια τραβούσε αυτές τις φωτογραφίες ο ίδιος, ωστόσο, προτιμούσε να είναι ελεύθερος να προσαρμόσει κάθε στοιχείο, ενώ ένας μισθωμένος φωτογράφος απαθανάτιζε λήψεις υπό τη σκηνοθεσία του.

«Για μένα, η ιστορία είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα» Norman Rockwell.

 

Κουρασμένη πωλήτρια την παραμονή των Χριστουγέννων

 

Ο Rockwell ζωγράφισε αυτό το έργο για το εξώφυλλο του στις 27 Δεκεμβρίου του 1947 για το The Post. Εδώ, ο καλλιτέχνης απεικονίζει μια υπάλληλο πολυκαταστήματος την παραμονή των Χριστουγέννων, εξουθενωμένη από την ανελέητη επίθεση πελατών που αναζητούν δώρα της τελευταίας στιγμής. Πεσμένη στον τοίχο, τα παπούτσια της έχουν γλιστρήσει και είναι πια ξεχασμένα ανάμεσα στα λίγα παιχνίδια που είχαν απομείνει σκορπισμένα στο πάτωμα μαζί με  υπολείμματα χαρτιού περιτυλίγματος. Αν κρίνουμε από το διογκωμένο βιβλίο στην αγκαλιά της, οι πωλήσεις ήταν ραγδαίες.

Η στραβή πινακίδα πίσω από το κεφάλι της φιγούρας λέει στους πελάτες ότι το κατάστημα θα κλείσει στις 5:00 μ.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων και το ρολόι που φοράει γράφει 5:05 μ.μ. Επιδεικνύοντας το αναμφισβήτητο χάρισμά του για οπτική αφήγηση, ο Rockwell χρησιμοποιεί αυτές τις λεπτομέρειες για να αποτυπώσει μια πτυχή της περιόδου των διακοπών που θα γινόταν πιο κοινή καθώς προχωρούσε ο αιώνας.

Ο Rockwell ταξίδεψε στο Σικάγο για να δημιουργήσει τον εν λόγω πίνακα, επέλεξε το πολυκατάστημα Marshall Field ως σκηνικό για την σκηνή. Ο Rockwell ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτό το εξώφυλλο κατά τη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού στο Σικάγο. Σαν σκηνοθέτης ταινιών, πλαισίωσε την ιστορία γύρω από μια κεντρική ιδέα, επέλεξε τα μοντέλα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα στηρίγματα και σκηνοθέτησε τη πόζα, ακόμα και την έκφραση του προσώπου. Έστησε τη σκηνή στο πραγματικό τμήμα παιχνιδιών στο μεγάλο κατάστημα Marshall Field – τότε το Grande Dame των αμερικανικών πολυκαταστημάτων. Ο Marshall Field του προμήθευε υποχρεωτικά κάθε είδους παιχνίδια και στηρίγματα, αλλά καθώς ο καλλιτέχνης δούλευε ένιωθε ότι χρειαζόταν περισσότερες κούκλες, οπότε βγήκε έξω και τις αγόρασε ο ίδιος.  Ως θρυλικός τελειομανής, ο Rockwell πέρασε από οντισιόν σε πολλά μοντέλα και χρησιμοποίησε φαινομενικά όλες τις κούκλες και τα παιχνίδια που είχε στο απόθεμα του μαγαζιού για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντα τελειομανής, ο Rockwell δεν ήταν ικανοποιημένος με την πωλήτρια που επιλέχθηκε για πρώτη φορά ως μοντέλο, έτσι για εβδομάδες επισκεπτόταν άλλα καταστήματα, κοιτάζοντας τη βοήθεια, αναζητώντας ακριβώς το σωστό πρόσωπο. Και το βρήκε στο πρόσωπο της Sophie Aumand — μιας σερβιτόρας από το Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Και με αυτό το τελευταίο συστατικό στη θέση του, ο Rockwell ήταν έτοιμος να αποδώσει τον τελικό πίνακα, στη διαδικασία δημιουργώντας μια διαρκή εικόνα των Χριστουγέννων που κάθε Αμερικανός —ακόμα και οι σημερινοί φρενιασμένοι διαδικτυακοί αγοραστές— θα καταλάβουν.

 

Πηγή: klik.gr