Αυξημένη κίνηση στα αρτοποιεία του Βόλου για τη λαγάνα – Πόσο κοστίζει  

Ακριβότερη ως και 7%, πωλείται φέτος η παραδοσιακή λαγάνα, με την τιμή της να κυμαίνεται στα αρτοποιεία του Βόλου μεταξύ 3,50-3,90 ευρώ. Οι αρτοποιοί από το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ξεκίνησαν την απαραίτητη προετοιμασία και σήμερα από νωρίς το πρωί, διαθέτουν την παραδοσιακή λαγάνα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Σε πολλά αρτοποιεία, έχουν δημιουργηθεί ουρές από Βολιώτες για την προμήθεια λαγάνας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τιμή της λαγάνας κυμάνθηκε από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ πριν την πανδημία διαμορφωνόταν στα 2,90-3,00 ευρώ το κιλό.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.

Έκτοτε, επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει “Λαγάνα πέττεται”, ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”.

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Γιατί η σημερινή Δευτέρα λέγεται “Καθαρά”;
Η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”.

Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας.

Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.