Μ. Δραμητινός: Διαχρονικό και ακανθώδες πρόβλημα και για την πόλη μας η αέρια ρύπανση 

Τέσσερα χρόνια η κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα υποβαθμίζεται, ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταδίκες και τα πρόστιμα από την ΕΕ.

Μετά την καταδίκη της χώρας που αφορούσε υπερβάσεις των τιμών διοξειδίου του άνθρακα στην Αθήνα, έρχεται τώρα και η ποινή για τις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα έτη 2020 και 2021 σε δυο σταθμούς μέτρησης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήδη είχε επισημάνει την ανάγκη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οκτώ μήνες πριν την παραπομπή, και άσκησε πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο, συμβάλλοντας με προτάσεις (21/12/2020,23/2/2023)

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα αυτής της ζοφερής κατάστασης που, μπορεί ως είδηση να περνάει «στα ψιλά» των ειδήσεων .ωστόσο αποτελεί μείζον θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία, τη βιωσιμότητα του πλανήτη και ως εκ τούτου την ποιότητα ζωής όλων μας.

Ανάλογο και διαχρονικό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κι εμείς στην πόλη του Βόλου, που αφορά την δημόσια υγεία, την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση και την ποιότητα ζωής όλων μας

Να υπενθυμίσω πως για το ίδιο θέμα, μεταξύ άλλων:
• έχουν γίνει επισημάνσεις και μελέτες του Ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας,
• έχει δημοσιευθεί επιδημιολογική μελέτη για την νοσηρότητα και θνησιμότητα στην Θεσσαλία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
• έχει πραγματοποιηθεί η μελέτη Green your air με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Νοσοκομείου Βόλου.

Μελέτες που κατατείνουν στο γεγονός πως η υγεία των κατοίκων του νομού επιβαρύνεται σημαντικά και εξαιτίας της ποιότητας του αέρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκτός από προφάσεις για να δικαιολογηθεί ,όχι μόνο δεν προσπαθεί να ανακόψει τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές αλλά αντίθετα τις ευνοεί με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό και το θεσμικό πλαίσιο υπεράσπισης του περιβάλλοντος, έννοιες άγνωστες στη νεοφιλελεύθερη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστούν προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για να μπορούμε να φανταστούμε ένα ευοίωνο μέλλον για τη χώρα και τους πολίτες της.

Στο βίντεο απόσπασμα από την παρέμβαση μου στην πολύ σημαντική συζήτηση για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» με επικεφαλής τον Ιάσονα Αποστολάκη

Η σχετική δημοσίευση στη Σελίδα μας στο Facebook