Ν. Παπαπέτρος: Επικίνδυνοι και τραγικοί, με 80 λέξεις “ενημέρωσαν” για το νερό τον ανυπεράσπιστο Βόλο

Στην Εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου ο οποιος ζητά να διερευνηθούν οι ευθύνες της δημοτικής αρχής του Βόλου για τις πλημμύρες στις γειτονιές της πόλης, αναφέρεται με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπαπέτρος . Δηλώνει ότι ο ίδιος και η παράταξή του είναι ” βέβαιοι ότι η έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη θα είναι αποκαλυπτική αυτής της ανικανότητας της δημοτικής αρχής Βόλου, την οποία δυστυχώς πλήρωσαν οι Βολιώτες με τον τραγικότερο τρόπο”. Επίσης αναφέρεται στο γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ που δεν χορηγεί πόσιμο νερό στους πολίτες, δεν αισθάνεται την ανάγκη να τους ενημερώσει για τις μετρήσεις και εκδίδει ανυπόγραφες ολιγόλογες ανακοινώσεις.

Η δήλωση του κ. Νίκου Παπαπέτρου   

Σήμερα το «γραφείο Προέδρου» της ΔΕΥΑΜΒ εδέησε μετά από πέντε ημέρες να κοινοποιήσει μια ανυπόγραφη ανακοίνωση για την ποιότητα του μη πόσιμου νερού στη πόλη. Αφού ο Δήμαρχος σε αλλεπάλληλες δημόσιες παρουσίες του έδινε αναρμοδίως προφορικές οδηγίες για την καταλληλότητα χρήσης του νερού, αφού το Υπουργείο Υγείας δια της αναπληρώτριας Υπουργού έδινε τις ακριβώς αντίθετες οδηγίες μιλώντας για ακαταλληλότητα, αφού ιδιώτες και φορείς ανακοίνωναν πρωτόκολλα και μετρήσεις αφ’ εαυτών, συνέχισαν να εμπαίζουν σήμερα για μια ακόμη φορά τους ταλαιπωρημένους δημότες.

Πέντε ημέρες μετά και η ΔΕΥΑΜΒ έγραψε μόλις 80 λέξεις για να ενημερώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, ενώ ο δήμαρχος διαβεβαίωνε μόλις πριν δυο ημέρες τους Βολιώτες ότι μπορούν να το χρησιμοποιούν άφοβα για την προσωπική τους υγιεινή. Δεν πρόκειται απλά περί άσχετου, αλλά επικίνδυνου δημάρχου, ο οποίος με τις δηλώσεις του παραπλάνησε τους πολίτες και δημιούργησε τεράστια ζητήματα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία είναι εναρμονισμένη και η Ελληνική νομοθεσία, νερό πόσιμο είναι το κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση και μη πόσιμο το ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Στον όρο ανθρώπινη χρήση περιλαμβάνεται η πόση, η προσωπική υγιεινή (λουτρό), το μαγείρεμα καθώς και το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΜΒ εξακολουθεί να μη δίνει εικόνα για το σύνολο των περιοχών του Δήμου Βόλου, που από το Νόμο έχουν την ευθύνη υδροδότησης . Για ποιες περιοχές ενημερώνει; Άγνωστο. Ποιες είναι οι τιμές των μετρήσεων; Άγνωστο. Για ποιες χρήσεις είναι κατάλληλο το νερό; Άγνωστο. Πότε προβλέπεται η αποκατάσταση του δικτύου; Άγνωστο. Με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν σχολεία, νοσοκομεία και κλινικές, εστίαση; Άγνωστο.

Μέχρι τότε είναι γνωστό ότι αγωγοί λυμάτων χύνονται στον Ξηριά, είναι γνωστό ότι ο υδροφόρος ορίζοντας επιβαρύνεται από απορρίμματα του παλιού σκουπιδότοπου που παρέσυρε ο Ξηριάς, είναι γνωστό ότι ο βιολογικός καθαρισμός δεν αντέχει το φορτίο ομβρίων και μέρος τους απελευθερώνεται στον Παγασητικό. Για την αντιμετώπιση των ως άνω κινδύνων έχει κάτι να πει η ΔΕΥΑΜΒ; Όχι.

Υπάρχει κάτι ουσιαστικό να ανακοινώσει η ΔΕΥΑΜΒ πέρα από την πρόδηλη ανικανότητα των διοικούντων την επιχείρησης; Όχι.