Το Ισραήλ χτύπησε στόχους στο Ιράν – Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ισραήλ, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες, πύραυλοι έπληξαν περιοχή στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν, ενώ εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε ιρανικούς στόχους σε Συρία και Ιράκ.

Νωρίτερα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν αεροπορική βάση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες, τη μέρα που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, γιορτάζει τα 85α γενέθλιά του.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε νωρίτερα ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), και ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.

Χάρτης με το σημείο της επίθεσης του Ισραήλ

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο

Δεν είχε στόχο πυρηνικές εγκαταστάσεις η επίθεση του Ισραήλ
Σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικά ΜΜΕ, το χτύπημα είχε στόχο αεροπορική βάση του Ιράν που έχει παλαιού τύπου μαχητικά αεροσκάφη F-14 (TomCat) και όχι πυρηνικά.

Πρόκειται για ένα χτύπημα γοήτρου του Ισραήλ, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη του (πιθανότατα F-35) δεν χρειάστηκε καν να μπουν στον εναέριο χώρα του Ιράν για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή.

«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης περί συμβάντος στις εγκαταστάσεις αυτές είναι λαθεμένες», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο «αξιόπιστες πηγές» του.

Ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν -Ανεστάλησαν πτήσεις
Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι εμπορικές πτήσεις ανεστάλησαν σε πολλά ιρανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, επικαλούμενο τις αερολιμενικές αρχές.

Ιράν: Καταρρίφθηκαν drones -Δεν έγινε «επίθεση με πυραύλους ως τώρα»
Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος, θέλοντας να υποβαθμίσει με αυτό τον τρόπο την ισραηλινή επίθεση.
Πηγή: iefimerida.gr