Η «φωτογραφία του χειρουργού» – Η ιστορία πίσω από το πιο διάσημο… κλικ

Μπορεί να μην υπάρχει, αλλά εξακολουθεί να είναι το πιο διάσημο πλάσμα στην Σκωτία.

Το Τέρας του Λοχ Νες αποτελεί ένα από τα μυστήρια που εξάπτουν εδώ και αιώνες τη φαντασία της βρετανικής -και της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ήδη, από τον 6ο αιώνα θρύλοι έκαναν λόγο για ένα τεράστιο θαλάσσιο θηλαστικό που κρυβόταν στα νερά. Οι πιο «μαζικές» μαρτυρίες, όμως, που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέρατος, της «Νέσι», αρχίζουν τον Ιούλιο του 1933.

Τότε, το αυτοκίνητο του ζεύγους Σπάισερ, που κινείτο σε δρόμο κοντά στη λίμνη, μόλις και κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο, γλιστερό και με τεράστια ουρά ζώο, που εξαφανίστηκε στα λασπωμένα νερά.

Η πρώτη φωτογραφία

Ωστόσο ο μύθος πήρε «σάρκα και οστά» το 1933 όταν δημοσιεύθηκε η πρώην φωτογραφία της «Νέσι», του τέρατος το Λοχ Νες.

Η διάσημη φωτογραφία

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτής της φωτογραφίας;

Ο Χιου Γκρέι, σύμφωνα με πληροφορίες από την mixanitouxronoy ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι φωτογράφισε το τέρας του Λοχ Νες, όταν είχε βγει για τον καθημερινό του περίπατο στις 12 Νοεμβρίου του 1933.

Μια ασυνήθιστα έντονη κίνηση στην επιφάνεια του νερού ήταν εκείνη που τον παρακίνησε να στήσει τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει το μυστήριο. Η φωτογραφία προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και η εφημερίδα «Daily Mail» εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, στέλνοντας στη Σκωτία τον διάσημο κυνηγό Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ για να εντοπίσει το τέρας. Μπορεί να μην κατάφερε να φωτογραφίσει τη λεγόμενη «Νέσι» (όπως ονόμαζαν το τέρας), αλλά ανακάλυψε ίχνη στο έδαφος που τα απέδωσε σε εκείνη.

Πώς αποδείχτηκε η πλεκτάνη

Η ιστορία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επανήλθε στο προσκήνιο, όταν ο χειρουργός Ρόμπερτ Γουίλσον απαθανάτισε τη «Νέσι». Εξήντα χρόνια μετά αποκαλύφθηκε το κόλπο πίσω από τη φωτογραφία και ο κυνηγός Μάρμαντουκ Γουέδεργουελ, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για τη γελοιοποίηση που υπέστη το 1933, ανέθεσε στον θετό του γιο, Κρίστιαν Σπέρλινγκ, να δημιουργήσει μία υποβρύχια κατασκευή με μορφή θαλάσσιου ερπετού.

Η φωτογραφία δόθηκε στον γιατρό Γουίλσον για να τη δημοσιεύσει, καθώς ήταν πιο αξιόπιστος λόγω του κοινωνικού κύρους του. Η πλεκτάνη αποκαλύφθηκε το 1994 από τον ίδιο τον Σπέρλινγκ.

Έκτοτε η «Νέσι» έχει φωτογραφηθεί από πλήθος ερευνητών και κυνηγών της περιπέτειας, χωρίς βέβαια να έχει αποδειχθεί η ύπαρξή της.

Παραμένει, ωστόσο, ένας από τους πιο διαχρονικούς μύθους…

newsbeast.gr