Ανοίγει η συζήτηση για την τετραήμερη εργασία

Ανοίγει σιγά – σιγά ο διάλογος στα κράτη -μέλη της ΕΕ για την τετραήμερη απασχόληση ή το 32ωρο όπως λέγεται όχι με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, όπως είχε επιχειρηθεί παλιότερα με το γνωστό 35ωρο, αλλά για τις ανάγκες των εργαζομένων, προκειμένου να συνδυάζουν επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Όλες οι έγκριτες έρευνες για την αγορά εργασίας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναζητούν προσωπικό χρόνο. Και εταιρείες που εφαρμόζουν ευέλικτα ωράρια, μειωμένο ωράριο και τηλεργασία είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΙLO), ο μέσος όρος των ωρών εργασίας παγκοσμίως φθάνει τις 44 ώρες την εβδομάδα. Μια τετραήμερη εβδομάδα όμως αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα προκειμένου να καταστούν ελκυστικότεροι συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας για τους κατάλληλους εργαζόμενους.

Ελλάδα
Πρόσφατα στη χώρα μας η πολυεθνική PwC Ελλάδας, εφάρμοσε τετραήμερη απασχόληση για μερίδα εργαζομένων στην μονάδα και δη για τους εργαζόμενους του Assurance που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης της υποχρεωτικής επαγγελματικής πιστοποίησης. Η εφαρμογή προγράμματος 32ωρης εργασίας την εβδομάδα αφορά το εξάμηνο μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, χωρίς καμία μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η PwC Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα στους νέους auditors να διαχειριστούν με περισσότερη ευελιξία τις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Το γερμανικό παράδειγμα
Ήδη στη Γερμανία εξετάζεται σε κεντρικό επίπεδο η δυνατότητα τετραήμερης απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν τα 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίες στις μισές επιχειρήσεις της χώρας που αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό. Ήδη, δύο εταιρείες που ειδικεύονται στην παροχή συμβούλων διοίκησης, σχεδιάζουν «πιλοτική» εφαρμογή του τετραημέρου.

Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία
Οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο μπορούν από το 2022 να εργάζονται 4 ημέρες επί 10 ώρες, ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία τα πιλοτικά προγράμματα σε μεγάλες εταιρείες που στηρίζονται οικονομικά από τις κυβερνήσεις εξασφαλίζουν το 100% της αμοιβής με μία λιγότερη εργάσιμη ημέρα.

Στην Ελλάδα, επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το 35ωρο όπου το κράτος θα επιδοτεί επιχειρήσεις στην περίπτωση, όμως που εφάρμοζαν το μέτρο και προσλάμβαναν και άλλους εργαζόμενους. Ο θεσμός όμως λειτούργησε ως φορέας κρατικής επιδότησης, χωρίς αντίκρισμα.

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της ΕΕ οι Έλληνες
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat (Σεπτέμβριος 2023) για την ΕΕ των 27, στη χώρα μας ο εργαζόμενος κατά μέσο όρο εργάζεται 41 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ΕΕ. Ακολουθούν με 40,4 ώρες η Πολωνία και με 40,2 ώρες η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στον αντίποδα, μόλις 33,2 ώρες την εβδομάδα εργάζεται κατά μέσο όρο ο εργαζόμενος στην Ολλανδία, 35,3 ώρες στη Γερμανία και 35,4 στη Δανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο έναντι 1.679 ωρών του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Περισσότερες ώρες από τους Έλληνες δουλεύουν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη, ενώ κάτω από 1.600 ώρες δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί. Ειδικότερα, οι Έλληνες μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στις 1792 ώρες. Οι Έλληνες μη μισθωτοί εργάζονται σχεδόν 2.400 ώρες τον χρόνο με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο να μην υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας.

Ακόμα, από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είχε το 2022 το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με υπερωρίες (12,6%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Κύπρο (10,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία (1%).

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες στην Ελλάδα το 33% των εργαζομένων θα εγκατέλειπε τη δουλειά του για να βρει απασχόληση σε εταιρεία με τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας και το 10% θα δεχόταν να μειωθεί ο μισθός του για να εξασφαλίσει ένα τέτοιο ευνοϊκό πλαίσιο.

Η δομή μιας συντομευμένης εβδομάδας εργασίας μπορεί να ποικίλλει, με ορισμένες εταιρείες να επιλέγουν τέσσερις ημέρες με δεκάωρες βάρδιες και άλλες να περιορίζονται σε μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών. Το 56% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει μεγαλύτερες βάρδιες για να έχει τρεις ημέρες κενές κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων παραδέχεται ότι, ούτως ή άλλως, δεν είναι εξίσου παραγωγικό και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.
Πηγή: powergame.gr