Oι ρυπαίνοντες δεν πληρώνουν για τη ζημιά που προκαλούν

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι ρυπαίνοντες της ΕΕ δεν πληρώνουν για την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλούν, επιβάλλοντας αντίθετα κόστος υγείας και καθαρισμού σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτά ήταν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης της Επιτροπής σχετικά με την «Πράσινη φορολογία και άλλα οικονομικά μέσα».

Η μελέτη δείχνει ότι το κόστος της ρύπανσης και της περιβαλλοντικής ζημίας υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα που παράγονται από φόρους και άλλα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές: για όλους τους ρύπους, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η μελέτη ζητά επίσης ευρύτερη χρήση της περιβαλλοντικής φορολογίας και άλλων οικονομικών μέσων για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους ρυπαίνοντες να μειώσουν τις εκπομπές τους και να αποφευχθεί η δυσανάλογη πτώση των τελών στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα αέρια θερμοκηπίου (GHG) και τη ρύπανση των υδάτων, καθώς αξιόπιστα δεδομένα τόσο για το κόστος όσο και για τις εκπομπές είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ. Μόνο το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των αερίων του θερμοκηπίου και της ρύπανσης των υδάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 750 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, οι ρυπαίνοντες χρεώνονται μόνο το 44% του κόστους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι ρυπαίνοντες των υδάτων δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα. Πιο τοπικά στοιχεία σχετικά με άλλες μορφές περιβαλλοντικής ζημίας λένε την ίδια ιστορία.

Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι σε εθνικό επίπεδο, η φορολόγηση της διαχείρισης αποβλήτων είναι ασυνήθιστη και οι τοπικές χρεώσεις διαχείρισης αποβλήτων τείνουν να αντικατοπτρίζουν μόνο το κόστος της παροχής της υπηρεσίας και όχι ένα μερίδιο του προσδιοριζόμενου εξωτερικού κόστους 420 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μακροοικονομική μοντελοποίηση ενός σεναρίου σε επίπεδο ΕΕ δείχνει ότι υψηλότεροι περιβαλλοντικοί φόροι, με έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των φόρων εργασίας, θα είχαν θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τα πραγματικά εισοδήματα. Το σενάριο της ΕΕ που συλλαμβάνει ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο 10 οικονομικών μέσων που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ συγκεντρώνει 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 και ενισχύει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% και την απασχόληση κατά 0,1%. Η μελέτη παρουσιάζει επίσης πολλά καλά παραδείγματα σε ευρωπαϊκές χώρες που άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως έμπνευση για τις δικές τους πράσινες φορολογικές πολιτικές.

Πηγή: envinow.gr