Μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στη Σκόπελο και σε μια παραλία του Νοτίου Πηλίου

Σε παραλίες της Σκοπέλου έχουν εμφανιστεί μωβ μέδουσες, σύμφωνα με τον ψηφιακό χάρτη που υπάρχει στο διαδίκτυο, όπου χρήστες ανακοινώνουν πού τις εντοπίζουν, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Πρόκειται για παραλίες κοντά στον Πάνορμο και το Λουτράκι της Γλώσσας, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί μέδουσες και στην παραλία Θεοτόκος, κοντά στον Κατηγιώργη Πηλίου.

Η μωβ μέδουσα, για την οποία πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο “τσούχτρα”, είναι η Pelagia Noctiluca, αλλά και η Chrysaora (και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των Πελαγιδών). «Είναι εξίσου τοξικές», όπως είπε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου στο Open. «Aυτά τα δύο είδη είναι τα επικίνδυνα» σημείωσε.

«Είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια που την έχουμε καταγράψει στα νερά μας, σχηματίζει σημαντικούς πληθυσμούς»

Τα χαρακτηριστικά τους
Η μωβ μέδουσα εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος έχουν τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα έπειτα από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.