Σαν σήμερα το 1980 “χτύπησαν” τον Αλμυρό 6,5 ρίχτερ

Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

Οι περιοχές οι οποίες έχουν μάθει να ζουν με τους σεισμούς είναι το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρισκόμενη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, συνθλίβεται από τις δύο τεκτονικές πλάκες και παρουσιάζει σεισμική διέγερση- δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε σχέση με αντίστοιχης κλίμακας σεισμούς σε άλλες χώρες.

Μια από τις μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια είναι ο σεισμός μεγέθους 6,5 που έγινε στις 9 Ιουλίου του 1980 στον Αλμυρό.

Στις 9 Ιουλίου 1980 εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός που είχε το επίκεντρο του στον Παγασητικό κόλπο. Επλήγησαν κυρίως οι νομοί Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας. 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν. 5222 κτίρια καταστράφηκαν, 14726 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και 10688 μικρότερες. Στον Αλμυρό, τη Νέα Αγχίαλο (VIII+) και το Αϊδίνι (VIII) παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες εντάσεις και οι περισσότερες βλάβες σε κτίρια, ζημιές όμως υπέστησαν και κτίρια στο Βόλο.

Τα Φάρσαλα, η Λαμία και χωριά των νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας επλήγησαν λιγότερο. Στην Νέα Αγχίαλο παρατηρήθηκαν μικρές ρωγμές στο έδαφος. Σεισμοί προηγήθηκαν του κυρίου σεισμού, ο μεγαλύτερος από αυτούς έγινε μόλις 1,5min πριν και είχε μέγεθος 5,4. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,1.