Αυξηση 3% στα κέρδη της ΔΕΥΑΜΒ από τα τέλη- Σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα

Το 2021, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ που θα εγκριθεί σήμερα, οι εισπράξεις από τα τέλη και δικαιώματα αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 2020 και ανήλθαν στο ποσό των 13.209.942,44 ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από επιχορηγήσεις αφορούν στο ποσό των 7.723.847,77€.

Συνεδριάζει σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ για να εγκρίνει τον απολογισμό της επιχείρησης και ο διευθυντής κ. Κουτσιφέλης τονίζει στην εισηγησή του πως μετά τον Καλλικράτη και τις ευθύνες που ανέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ υπάρχει πάντα ο παράγοντας αβεβαιότητας για την επιχείρηση καθώς τα προβλήματα στα διαλυμένα δίκτυα των πρώην δήμων, είναι μεγάλα.

Συγκεκριμένα, τα δίκτυα διανομής ήταν πλήρως αχαρτογράφητα, κατασκευασμένα συμπτωματικά, με διάφορα υλικά αγωγών, ενώ παρουσίαζαν μέχρι και 30 βλάβες ανά χιλιόμετρο δικτύου ανά έτος. Σήμερα στις 4.000 βλάβες του δικτύου ύδρευσης ανά έτος, οι 3.200 βλάβες αφορούν στα δίκτυα των οικισμών ή αφορούν στις 20.000 κατοίκους από τις 140.000 κατοίκους του Δήμου Βόλου.

Οι δεξαμενές ύδρευσης ήταν εγκαταλειμμένες, ασυντήρητες και χωρίς καμία υποδομή εξοπλισμού απολύμανσης. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στα σημεία υδροληψίας.

Τα δίκτυα όμβριων που ήταν παντελώς ασυντήρητα και σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν κινδύνους αντί να προσφέρουν λύσεις, καθώς δεν έφεραν καλύμματα στα φρεάτια ή ήταν πλήρως φραγμένα με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις ακόμα και μέτριων βροχοπτώσεων να πλημμυρίζουν κατοικίες.

Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων δεν υπήρχαν, πλην της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, τα οποία για να καταστούν λειτουργικά, απαιτήθηκαν επεμβάσεις και δαπάνες.

Σε ότι αφορά στην ποιοτική παρακολούθηση αρκεί να αναφέρουμε δυο περιστατικά. Το πρώτο αφορά στο υδραγωγείο της Αγριάς, όπου με την ανάληψη της ευθύνης από τη ΔΕΥΑΜΒ, εντοπίστηκαν τρεις πηγές με νερό επιβαρυμένο σε αρσενικό και αντιμόνιο και το δεύτερο στις Μικροθήβες, όπου η γεώτρηση που υδροδοτούσε τον οικισμό ήταν επιβαρυμένη με εξασθενές χρώμιο.

Καλύτερη κατάσταση υπήρχε στη Ν. Αγχίαλο (αποκλειστικά για τον οικισμό Ν. Αγχιάλου), όπου είχε εγκατασταθεί και ένα δίκτυο τηλελέγχου», αναφέρεται στον απολογισμό.

Η  ΔΕΥΑΜΒ  δαπανά κάθε χρόνο 2.110.000 ευρώ περισσότερα από τα τέλη που εισπράττει, γεγονός που αποδίδεται στα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κακής ποιότητας των υποδομών στους πρώην ΟΤΑ.

Η  βασική πρόκληση που αντιμετώπισε η υπηρεσία ήταν η αιφνίδια κατάσταση λειψυδρίας στην Αγριά, λόγω της εμφάνισης υδραργύρου στη γεώτρηση «Τρύπιο Λιθάρι» η οποία κάλυπτε το 50% των αναγκών του οικισμού σε πόσιμο νερό.

«Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα από την επιχείρηση, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός προηγμένου τεχνολογικά και σύνθετου κατασκευαστικά έργου, το οποίο περιελάμβανε μια δίδυμη μονάδα απονιτροποίησης, δίκτυο με αγωγούς 3.000 μέτρων, αντλιοστάσιο προσαγωγής στην κεντρική δεξαμενή της Αγριάς, σύνθετους αυτοματισμούς λειτουργίας. Το όλο εγχείρημα, δηλαδή η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή, διήρκεσε 40 ημέρες, ολοκληρώθηκε ακριβώς την ημέρα που είχε αναγγείλει η υπηρεσία και έκτοτε η Αγριά απόκτησε ένα υδραγωγείο με σημαντικές εφεδρείες. Η δαπάνη του έργου ανήλθε στις 450.000 €, πλέον ΦΠΑ», αναφέρεται στην ενημέρωση.

Τα δίκτυα ακαθάρτων

Η ΔΕΥΑΜΒ για την αποχέτευση ακαθάρτων, εκπόνησε με το δυναμικό της τη μελέτη αποχέτευσης Αγριάς, ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και σήμερα το έργο κατασκευάστηκε και λειτουργεί. Επέβλεψε την εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης Ν. Αγχιάλου, ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και σήμερα το έργο ολοκληρώνεται με ορίζοντα λειτουργίας το 2ο εξάμηνο του 2022», αναφέρεται στον απολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Συνολικά για ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση στις περιοχές Αγριάς- Αρτέμιδας, Πορταριάς-Ιωλκού και Μακρινίτσας και Ν. Αγχιάλου, έχουν γίνει συνολικά δαπάνες 16.887.433 ευρώ.