“SOS” από τους αναισθησιολόγους για τα νοσοκομεία της χώρας – Συνέδριο στον Βόλο (video)

Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων που απειλεί με κατάρρευση το εθνικό σύστημα υγείας, απασχόλησε την κοινή σύσκεψη των πέντε καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών εταιρειών, που διεξήχθη σήμερα στον Βόλο, στο πλαίσιο του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας».

Το συνέδριο ξεκίνησε χθες Πέμπτη στο Ergon Showground και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι θα εισηγηθούν θέματα βασισμένα στα πλέον πρόσφατα δεδομένα τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής στο πεδίο της Περιοχικής Αναισθησίας, της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας. Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και από το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, της ESRA HELLAS, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Στη συνεδρίαση εξετάστηκε το εξαιρετικά σοβαρό και επείγον θέμα των προβλημάτων επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν τα Αναισθησιολογικά Τμήματα-Ιατρεία Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής και κατ’ επέκταση οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας.

Όπως τονίστηκε, όλα τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα από αναισθησιολόγους, καθώς από τους 1.800 που υπήρχαν έχουν μείνει πλέον μόλις οι 800, εξαιτίας του brain drain και των συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την ειδικότητα του αναισθησιολόγου με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς ο συγκεκριμένος ιατρικός κλάδος. Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν 4 κενές θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ από τους 7 που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επίκειται η συνταξιοδότηση του Διευθυντή του Τμήματος στο τέλος του 2022.

Δείτε τι δήλωσε στα gegonota.news η κ. Άννα Μαλισσιώβα, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικης Εταιρείας:

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, επίσης, κλινικά φροντιστήρια, σενάρια προσομοίωσης (π.χ. για ασθενείς με long covid), που θα αυξήσουν την ικανότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των συνέδρων. Όπως κάθε χρόνο, το συνέδριο τιμούν διεθνούς κύρους επιστήμονες όπως ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος καθώς και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Ανασθησίας (ESRA) κ.κ. Thomas Volk, Alain Delbos και Philippe Gautier, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Paolo Procacci Καθηγητής Giustino Varrassi κ.ά.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ