Βυζίτσα: Εξόρμηση στο χωριό με την ομορφότερη πλατεία του Πηλίου

Βυζίτσα: Εξόρμηση στο χωριό με την ομορφότερη πλατεία του Πηλίου (travel-inspiration.gr)

Χτισμένη σε μια τοποθεσία αθέατη από θάλασσα, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων στις πλαγιές του Πηλίου Όρους, η παραδοσιακή Βυζίτσα, φέρνει στον νου μνήμες παλαιοτέρων εποχών με την ανόθευτη ομορφιά της και τα υπέροχα πέτρινα αρχοντικά της.

Μάλιστα, κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει σαν ένα ολοζώντανο μνημείο της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής…

Νικήτρια λοιπόν του βραβείου “Χρυσό Μήλο” ως ένας από τους πιο καλά διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα, η Βυζίτσα έχει πραγματικά πολλά προσφέρει στους επισκέπτες της.

Οι πρώτοι κάτοικοί της υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 30 οικογένειες, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν ερχόμενες από τα βόρεια, κτίζοντας τα σπίτια τους το ένα κοντά στο άλλο, περί το 1650 μ.Χ.. Και ενώ τα πρώτα χρόνια λόγω του φόβου της πειρατείας τα πάντα ήταν υπό την απόλυτη απουσία θέασης στην θάλασσα, με τον καιρό, το χωριό αναπτύχθηκε ανατολικότερα παράλληλα με τις υψομετρικές γραμμές, ενώ, τέλος, με το άνοιγμα του κεντρικού δρόμου, τη δεκαετία του 1970, ο οικισμός επεκτάθηκε εκατέρωθέν του, προς τα νότια, φτάνοντας σε ένα σεβαστό νούμερο σπιτιών, άνω των 300.

Σημείο εκκίνησης όλων η κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία μάλιστα το 1967 ανακηρύχθηκε ως μνημείο, ενώ ακολούθησε το 1976 την ίδια πορεία ολόκληρος ο οικισμός. Αντικειμενικά, η πλατεία της Βυζίτσας θεωρείται μια από τις ομορφότερες ολόκληρου του Πηλίου. Πλακόστρωτη και σκιερή λόγω των αιωνόβιων πλάτανων, κρατά τη ζωή του χωριού συγκεντρωμένη, ενώ τα καφέ και οι ταβέρνες απλώνονται κατά μήκος της, δίνοντας το χρώμα και το άρωμά τους ολούθε. Επιπλέον, από εδώ ξεκινούν όλα τα λιθόστρωτα καλντερίμια για μια πιο εξονυχιστική γνωριμία με το χωριό και ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο, όπως αναφέρει το travel-inspiration.gr.