Αγρότες της Μαγνησίας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα για τη συνδεδεμένη ενίσχυση

Μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας συμμετέχουν σήμερα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να κόψει την συνδεδεμένη ενίσχυση σε σειρά προϊόντων.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος παραγωγής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, αλλά και άλλα προϊόντα όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια. “Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της κυβέρνησης που ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον ως το 2027, φέτος, με το έτσι θέλω και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει”, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών στη Μαγνησία που διεκδικούν:

-Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

-Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές,πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιεργειές μας.

-Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.