Σκιαμαχία για το τίποτα

Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω ποιο ήταν το νόημα της κραυγαλέας και εμφανώς άστοχης «απαίτησης» του νέου προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου να είναι αυτός που θα επιλέξει τον μηχανικό που θα εκπροσωπήσει το ΤΕΕ στην επιτροπή ελέγχου της νομιμότητας των ιατρείων. Η σύνθεση της επιτροπής όπως και το ποιος ορίζει ποιόν προβλέπεται από το νόμο του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια γραφειοκρατική -τυπική  επιτροπή που εξετάζει με έναν εξαιρετικά ρουτηνιάρικο τρόπο τα προβλεπόμενα πολεοδομικά και άλλα έγγραφα που καταθέτει ένας ή περισσότεροι γιατροί και οδοντίατροι ώστε να τους επιτραπεί να ανοίξουν νόμιμα το ιατρείο ή το πολυιατρείο τους . Αυτή η επιτροπή εκτός από το να ελέγξει την χαρτούρα πραγματοποιεί και μια επίσκεψη στο χώρο, μετράει τετραγωνικά, εξετάζει τους χώρους  και τέλος. Μια σειρά από συμαβτικές υποχρεώσεις , μια διαδικασία ρουτίνας . Σιγά το πράμα! Σιγά το επίδικο! Σιγά το επίμαχο!
Ούτε ιδιαίτερες αποφάσεις λαμβάνει, ούτε …κατευθύνσεις δίνει, ούτε πολιτική κάνει. Μια επίσκεψη 5λέπτου και πέντε τζιφρες, τίποτε παραπάνω.
Η αψυχολόγητη , αδικαιολόγητη, στοχευμένη απόρριψη της μηχανικού κ.Βίκυς  Μήτρου εγείρει σοβαρά ερωτήματα  για την στάση του κ.  Βενέτη. Ο Ιατρικός Σύλλογος μπορεί τελικά  να  διακρίνει το μείζον – που είναι το συμφέρον των γιατρών – από το έλασσον που είναι η όποια άγνωστη σε μας τους απλούς ανθρώπους, υπόγεια ένταση, προκατάληψη , αντιπάθεια που ενδεχομένως υπάρχει για το πρόσωπο της κ. Μήτρου ή ισως του πατέρα της, επίσης γιατρού;

Προφανώς ο ΙΣΜ αδυνατεί να διακρίνει το άσπρο από το μαύρο και να χαρτογραφήσει μέχρι που  φτάνει το πάπλωμά του για να  μπορεί να απλώσει τα πόδια του. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείς από έναν φορέα εν προκειμένω το ΤΕΕ να ακολουθήσει εντολές και να απειλείς πως εάν δεν το πράξει θα επιβάλλεις τις αποφάσεις σου … πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί από τη νομοθεσία.

Εντάξει,  πρόεδρος του Ιατρικου Συλλόγου έγινε ο ευγενής κ. Βενέτης… δεν αναγορεύτηκε σε…Σουλτάνο, για να δείχνει ένα πρόσωπο που δεν τον αντιπροσωπεύει.  Μην χαζέψουμε κι’  όλας.

Μπορεί να μην είμαστε σαν χώρα η ιδεατή δημοκρατία αλλά ευτυχώς οι νόμοι και οι ρυθμίσεις που απορρέουν από αυτούς συνεχίζουν να ισχύουν. Ο διάλογος και η θεσμική συνεργασία δεν μπορεί να “κακοποιείται” όταν ο κάθε παράγοντας στη δημόσια σφαίρα  αναλαμβάνει ρόλο ανθυποφύλαρχου ανακοινώνοντας εγγράφως … κατάργηση του ρόλου ενός άλλου φορέα.
Εντάξει, ξέρουμε πως υπάρχει ζωντανό παράδειγμα σε αυτή την πόλη,  ξέρουμε ότι το παράδειγμα είναι ο δήμαρχος, που  « γράφει Ιστορία». Αυτής της «σχολής» τις διδαχές θα ακολουθήσει και ο κ. Βενέτης; Θα πρόκειται για μετάλλαξη , για στροφή 180 μοιρών.
Κακό δείγμα , πολύ κακό δείγμα γραφής η σύγκρουση με το ΤΕΕ χωρίς λόγο. Κακό και αναίτιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι το πρώτο μιας σειράς αναλόγου ελαφρότητας. Εμείς οι αδαείς και έξω από το χορό….πέφτουμε από τα σύννεφα. Κάπως αλλιώς τα νομίζαμε τα πράγματα ακόμη και όταν κάποια Νεοδημοκρατικά “πουλάκια” που είχαν στενες επαφές μαζί του τον υπονόμευαν εκ των έσω.
Αναφέρομαι στην  εποχή που ο κ. Βενέτης διεκδικούσε το χρίσμα για δήμαρχος Βόλου. Τότε, που ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε την υποψηφιότητά του (οπως και στον ΙΣΜ), αλλά  κάποιοι “γαλάζιοι προύχοντες” καταφέρονταν εις βάρος του μιλώντας απαξιωτικά για τον ίδιο σε κάθε γωνιά της πόλης και σε κάθε κομματικό παράγοντα στην Αθήνα, οπότε το όλο σχέδιο κατέληξε σε ναυάγιο. Οι ίδιοι όμως “γαλάζιοι” που τον υπονόμευαν για δήμαρχο γιατί ηταν ταμένοι στο σύστημα Μπέου , τον στήριξαν για τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο και εάν τους έχει στο πλευρό του για συμβούλους, καλό θα ηταν να επανεξετάσει τον κύκλο του και το περιβάλλον του.

Προς το παρόν προσπαθώ να μαντέψω τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει “γαργάρα” την επανεπιβεβαίωση της κ. Μήτρου στην επιτροπή ελέγχου των ιατρείων, από το ΤΕΕ .Γιατί είναι προφανές ότι η επιτροπή δεν μπορεί ούτε να «παγώσει», ούτε να καταργηθεί.

Ο κάθε γιατρός που θέλει να ξεκινήσει τη δουλειά του θα θέλει να είναι νομιμος και πρέπει να έχει το συγκεκριμένο χάρτι που θα του εξασφαλίσει η Επιτροπή ελέγχου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η εμμονή του Ιατρικού Συλλόγου ( αν ο κ. Βενέτης εκφράζει σε αυτό το θέμα,  με όλες αυτές τις ενστάσεις, την ομάδα πλειοψηφίας ) μπορεί να στερήσει τη δυνατότητα λειτουργίας έστω και σε ένα ιατρείο. Σε αυτή την περίπτωση και τραγελαφική και νομικά κολάσιμη και μια σκιαμαχία με την εμμονή , θα είναι αυτή η απόφαση.

ΤΑΚΙΤΟΣ