Χρήστος Ζερεφός: Κίνδυνος ερημοποίησης για μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας

«Η επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια προειδοποιήσει για την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης» επισημαίνει στα «ΠΡΟΣΩΠΑ» ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

«Πλέον οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως συντάσσονται στην προσπάθεια για την προστασία του κλίματος, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να πεισθούν όλοι για την ανάγκη μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες μορφές ενέργειας και δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό προϋποθέτει συγκλίσεις σε πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο» προσθέτει ο κ. Ζερεφός και εξηγεί γιατί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε ένα τόσο πολύ-επίπεδο πρόβλημα όπως είναι η κλιματική κρίση.

Επίσης αναφέρεται στον κίνδυνο ερημοποίησης σε μεγάλα τμήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τέλος, εκτιμά πως «μετά το 2050 και ιδιαίτερα προς το τέλος του αιώνα που διανύουμε, θα οδηγηθούμε προς ένα θερμότερο παγκόσμιο κλίμα με συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Κύριε Καθηγητά, ο ρόλος σας ως Εθνικού Εκπροσώπου για την κλιματική αλλαγή, πόσο ισχυρός είναι;

Ο ρόλος του Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή είναι κομβικός. Περιλαμβάνει τόσο τον συντονισμό των απαραίτητων δράσεων και των επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που ζούμε ήδη, όσο και την εκπροσώπηση της χώρας στις αντίστοιχες διασκέψεις στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), που διεξήχθη στην Αίγυπτο από 6-18 Νοεμβρίου 2022, έγινε ιδιαίτερη μνεία εκ μέρους της ελληνικής αποστολής στην επίδραση που έχει η κλιματική κρίση στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσογείου και φυσικά για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διεξαχθεί εξειδικευμένες έρευνες από την Ακαδημία Αθηνών για την μελέτη των κλιματικών κινδύνων που απειλούν τα μνημεία ενώ έχουν συσταθεί και σχετικά δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιστεύετε ότι γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε οι Κυβερνήσεις να μην μένουν άπραγες;

Η επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια προειδοποιήσει για την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης. Είναι κάτι που αν δεν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε από τώρα θα το βρούμε μπροστά μας. Πλέον οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως συντάσσονται στην προσπάθεια για την προστασία του κλίματος, ωστόσο υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να πεισθούν όλοι για την ανάγκη μετάβασης σε κλιματικά ουδέτερες μορφές ενέργειας και δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτό προϋποθέτει συγκλίσεις σε πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: prosopa.net- Συνέντευξη στον Χρήστο Μπεχλιβάνο