Μαθητές στα σχολεία της Μαγνησίας απουσιάζουν χρόνια από τα μαθήματα –Τα στοιχεία στην Εισαγγελία

Παιδί σε δημοτικό σχολείο του Βόλου εμφανίζεται τα τρία τελευταία χρόνια σποραδικά στο σχολείο και συνολικά απουσιάζει 370 ημέρες. Αντίστοιχη περίπτωση με 400 απουσίες καταγράφεται σε παιδί Γυμνασίου του Νοτίου Πηλίου Η «προβολή» για το τεράστιο αυτό πρόβλημα , με την άρνηση των παιδιών να παρακολουθήσουν τα σχολικά μαθήματα γίνεται στις δυσλειτουργικές οικογένειες, που αδιαφορούν, όπως καταγράφεται σε εκθέσεις κοινωνικών λειτουργών που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία του Βόλου.

Η παραμέληση των δύο παιδιών είναι η αιτία εγκατάλειψης της σχολικής αίθουσας και χθες το ζήτημα τέθηκε από δύο κοινωνικές λειτουργούς στην Εισαγγελέα Ανηλίκων Σοφία Βαϊτση.

Μετά τις αγριότητες που καταγράφηκαν σε σχολείο της Αργαλαστής εις βάρος μιας μαθήτριας από τους συμμαθητές της , η εισαγγελική εντολή που δόθηκε σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ήταν να εξετάσουν περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται στήριξη καθώς έχουν ρόλο «θύματος» στο σχολείο ή παρουσιάζουν συμπεριφορικές παρεκκλίσεις και πρέπει να ερευνηθεί η αιτία πρόκλησής τους . Οι αναφορές κατατίθενται η μια πίσω από την άλλη με τους γονείς –όπου αυτό επιβάλλεται- να καλούνται στην εισαγγελία, ενώ οι ψυχολόγοι καλούνται να ασχοληθούν με τα παιδιά.

Γονείς τριών μικρών παιδιών αδιαφορούν για τις ειδικές ανάγκες τους

Υπό τον φόβο της προκατάληψης και της κοινωνικής στιγματοποίησης γονείς σε τρεις περιπτώσεις παιδιών δημοτικών σχολείων του Βόλου αρνούνται να δεχτούν την εξέτασή τους από το Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης.

Τα τρια παιδιά, όπως αποκάλυψε η έρευνα, έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Καταγράφουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.

Όπως εξήγησαν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί οι γονείς δεν έχουν εμφανιστεί στα ραντεβού που έχουν κλειστεί. Τα παιδιά εκδηλώνουν συμπεριφορές επιθετικές και ειδικότερα προκαλούν ζημιές, βωμολοχούν, επιτίθενται στους δασκάλους, αλλά οι γονείς αρνούνται την αξιολόγηση για να μην στιγματιστούν στην περίπτωση που εκτιμηθεί πως το παιδί παρουσιάζει τυχόν νοητικές διαταραχές ή ψυχολογικές πρέπει να ενταχθεί σε ειδική εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην Εισαγγελία ο μαθητής που ξεγύμνωσε 13χρονο

Την πόρτα της Εισαγγελίας, εφόσον έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του και εναντίον της μητέρας του, πέρασε ο μαθητής του Γυμνασίου Αλμυρού που ξεγύμνωσε συμμαθητή του για να τον χλευάσουν όλοι στο σχολείο. Το παιδί ζει με την μητέρα του που είναι προστατευτική και καταρρακωμένη από τα γεγονότα. Στο Γυμνάσιο του Αλμυρού, όπως είναι γνωστό από αλλεπάλληλα περιστατικά δρα «μαθητική συμμορία», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πλησίασε τον «πλακατζή» μαθητή για να τον εντάξει στις τάξεις της. Ο μαθητής ζήτησε συγγνώμη και φάνηκε να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των πράξεών του, ενώ και από την Δευτεροβάθμια έχει εκτιμηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό καθώς το παιδί δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στο σχολείο.

Πάντως για το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά και για το γεγονός ότι η μαθητική συμμορία έσπασε τα γυαλιά ενός παιδιού στο σχολείο, στις 15 Φεβρουαρίου διατάχθηκε έρευνα από την Δευτεροβάθμια για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Σαβελίδης.